2015 m. gruodžio 22 d., antradienis

Aguoninis tortas su varškės kremu


Ne visada man viskas pavyksta iš pirmo karto, bet aš mėgstu iššūkius. Neisterikuoju ir jeigu gaminant kažkas einasi ne pagal planą, visada bandau gelbėti situaciją, o jei jau jos išgelbėti neįmanoma (būna ir taip), tada analizuoju, kas buvo negerai ir kitą sykį bandau vėl. 
Paskutinis mano (ne)pavykęs gaminys buvo aguoninis tortas. Receptą radau Aguonėlės tinklaraštyje (nuoroda) ir tai turėjo būti puikus tortas su aguonomis gausiu biskvitu ir baltojo šokolado kremu.
Su biskvitu viskas ėjosi puikiai. Iškepė lygus, gražus, kvapnus, supjausčiau gana lengvai ir jau maniau, kad su šiuo tortu triumfuosiu, bet... Vakare ėmusis gaminti kremą patyriau visišką fiasko -  grietinėlė nesiplakė. Kankinau ją atkakaliai kokią valandą, bandžiau triukus su standikliu, su citrina ir t. t. Laikinai tai padėjo, bet kai atėjo laikas įmaišyti šokoladą mano grietinėlė ir vėl buvo skysta. Taip žaidžiau dar pusvalandį: išplaki - standi, 5 min. ir vėl skysta. Pasiskaičiusi internete patarimų bandžiau gelbėti situaciją pakaitindama viską kartu su šokoladu, tada ataušinus vėl ėmiau plakti, rezultatas tas pats, 5 minutės po išplakimo ir grietinėlė vėl bėga kaip pienas... Pasidaviau. Išmečiau tą gliurgę lauk ir nuėjau miegoti. Rytojaus dieną, vakare jau turėjau tiekti tortą, todėl nerizikavau vėl įsigyti netikusios grietinėlės - nusipirkau varškės, sviesto ir kondensuoto pieno, pasigaminau seną, gerą, užtikrintą varškės kremą, tortas iki vakaro susistovėjo ir viskas buvo puiku. Manau, kad šį tortą dar gaminsiu. Jid visiems labai patiko. Ir manau, kad tikrai vėl gaminsiu su varškės kremu, ne todėl, kad įsitaisiau grietinėlės fobiją, o todėl, kad jis čia labai labai tiko. 

Biskvitas 18 cm formai (didesnei formai dvigubinkite):
3 kiaušiniai;
75 g cukraus pudros;
125 g aguonų;
60 g miltų;
1 valg. š. krakmolo (originale kukurūzų, bet turėjau tik bulvių ir nieko blogo nenutiko);
1/2 arbat. š. kepimo miltelių.

Kremas:
2 pakeliai (po 180 g varškės);
1 pakelis (180 g sviesto);
1 indelis saldinto sutirštinto pieno.

2 apelsinai;
uogos/vaisiai papuošimui.
Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Baltymus plakti iki standumo, palaipsniui suberiant cukraus pudrą. Toliau plakti vis įdedant po vieną trynį, plakti kol jų žymės nebesimato.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir krakmolu, įsijoti į baltymus, suberti aguonas (galima įdėti maltų riešutų) ir viską atsargiai išmaišyti, stengiantis, kad kuo mažiau oro pabėgtų iš tešlos, bet viskas tolygiai pasiskirstytų. Tešlą sukrėsti į išardomą kepimo formą (dugne tiesiau kepimo popieriaus) ir šauti į 180 laipsnių orkaitę maždaug 40 min. (Tikrinau dantų krapštuku.) Išėmus, dar karštą numesti iš 50 cm aukščio ant stalviršio (kad lygiai sukristų), atvėsinti ir supjaustyti į 4 dalis. 

Kremui kambario temperatūros sviestą išplakti iki purios baltos masės, įmaišyti kondensuotą pieną ir pertrintą varškę, įtarkuoti šiek tiek apelsino žievelės ir išspausti pusės apelsino sultis, viską gerai permaišyti (aš nemėgstu labai saldžiai tai dar ir truputį citrinos įspaudžiau). 

Iš likusių apelsinų išspausti sultis ir jomis sulaistyti biskvitą. Susluoskniuoti tortą biskvitas-kremas. Viršų ir šonus patepti kremu. Tortą puošiau kiviais ir braškėmis, nes norėjau, kad būtų rūgštelės - puikiai tiko. 


Biskvito reikalai.


Suteptas gražuolis.


Prieš pat nešant į stalą, dar pabarsčiau viršų cukraus pudra.

Tai toks aguoniškas reikalas. Puikiai tiks ir Kalėdoms. 
Gražių artėjančių švenčių!

G.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą