2016 m. birželio 15 d., trečiadienis

Visa višta ant grotelių? Lengvai!


Grilio sezonas jau šuoliais įsibėgėjo, birželis įpusėjęs ir šašlykų, dešrelių, kepsnių iškeptų ant žarijų jau pavalgyta ne kartą ir ne du. Kita vertus prieš akis dar daugiau nei du mėnesiai vasaros ir savaime aišku mėsos kepimas lauke kartosis dar ne sykį. 
Yra žmonių, kurie valgo tik šašlykus, tik iš kiaulienos ir ruoštus tik pagal vieną receptą - tokiems turbūt paprasčiau, jie visada žino ką uždės ant įkaitusių žarijų. Bet aš toli gražu ne tokia. Man nuolat reikia bandyti, atrasti, kurti. Kai paskutinį kartą ant grotelių dėjau vištų sparnelius, į galvą sugrįžo prieš kelis metus atrasta, o paskui užmiršta idėja - visos vištos kepimas ant grotelių. Žinau, kad šiuolaikiniai griliai labai mandri, turi dangčius, kaminus, rūkymo ir kitokias funkcijas ir tokiuose iškepti visą paukštį yra vieni niekai, tačiau aš tokio grilio neturiu, o ir nelabai noriu turėti. Aš visą vištą pasiryžau iškepti ant paprasčiausios šašlykinės, naudodama standartines suspaudžiamas kepimo groteles. Ir žinote - tai visai lengva! Gal net lengviau nei kokybiškai iškepti tuos pačius sparnelius ar kokias blauzdeles. O be to visa višta iškepta ant grotelių ir atrodo įspūdingiau, todėl labai tinka vasaros šventėms. 
Mano patirtis byloja, kad kepimui ant grotelių vištieną geriau marinuoti šlapiai, t. y. trinti ne sausai sumaišytais prieskoniais, o skystesniu marinatu. Tokio marinato pagrindu galima imti kefyrą. jogurtą ar net majonezą, jei nieko kito nerandate šaldytuve. Šlapiai marinuota vištiena iškepta ant žarijų būna kur kas sultingesnė, nei marinuota sausai. Todėl receptai, kurie tinka vištienai kepti orkaitėje ar keptuvėje, ne visada tiks griliui. Bet jei esate kitos nuomonės, drąsiai bandykite ir marinuokite mėsą taip kaip jums patinka, manau, bus taip pat gerai :)

Reikės:
1 viščiuko broilerio (ėmiau apie 2 kg svorio);
Marinatui:
2 šaukštų jogurto arba kefyro;
1 šaukšto majonezo;
1 arbatinio šaukštelio garstyčių;
2 skiltelių česnako;
trupučio citrinos sulčių;
mėgstamų prieskoninių žolelių ar prieskonių mišinio, druskos, pipirų;
Glazūrai:
2 šaukštų trintų spanguolių su cukrum (spanguolių uogienės);
Pusės šaukšto pomidorų padažo;
Šlakelio sojos padažo.

Pirmiausia reikia nuplauti ir nusausinti vištą, nuvalyti odą, užsilikusias padaigas ir pan. Tada pasiėmus ploną, labai aštrų peilį vištą iškaulinti paliekant tik sparnelių kauliukus. Vištą iškaulinti nėra labai sunku, pasidėjus ją priešais save, krūtine į viršų reikia padaryti išilginį pjūvį, per visą paukštį nuo krūtinėlės viršaus, tada išilginiais judesiais pjauti palei kaulą, atskiriant krūtinėlę nuo kaulų, priartėjus prie petukų, perlaužti sąnarius ir pjauti toliau, taip pat atskirti šlaunų kaulus per sąnarį, tai padarius, karkasas lieka tik prie nugarėlės, atsargiai jį keliant ir pjaunant peiliu palei stuburą atskiriama nugara ir išimamas karkasas. Pašalinus vištos karkasą, peiliu nustumdoma mėsa nuo petukų ir šlaunelių kaulų ir išlaužus sąnarius šie kaulai išimami, blauzdelių kaulai pašalinami apipjovus peiliu aplink apatinį sąnarį ir kaulą ištraukus. Jeigu vis dėlto labai baisu imtis kaulinti paukštį arba iš aprašymo neaišku kaip tai padaryti, verta pažiūrėti vieną kitą video youtube (How to debone a whole chicken).
Iškaulinus ir ištiesus paukštį, matosi, kad jo storis labai nevienodas, nugaroje tik plona oda, o šonuose stora krūtinėlė, todėl krūtinėlę reikia įpjauti iki pusės iš šono ir jos dalį atversti ant nugaros (žr. nuotrauką). Iškaulinus vištą ir paskirsčiųs jos storį, belieka pamarinuoti. Marinatas gaminamas sumaišius visus nurodytus ingridientus. Juo įtrinama višta iš abiejų pusių ir paliekama bent kelioms valandoms šaldytuve.
Vėliau vištą ištiesiame ant grotelių, suspaudžiame ir kepame ant lapuočių malkų žarijų apie 30 min. Kepimo pabaigoje aptepame glazūra pagaminta ir sumaišytos spanguolių uogienės, pomidorų padažo ir sojos. Tiekiame su mėgstamomis daržovėmis.


Štai taip turi atrodyti iškaulinta ir suvienodinto storio (atverčiant dalį krūtinėlės nuo šonų į centrą) višta.


Marinatas.


Šašlykinė ir geros, sausos, lapuočių malkos.


Garnyrui rinkomės šviežiai paraugtus agurkėlius, ridikėlius, salotas, pomidorus ir duoną su kanapių sėklomis.


Ištiesus vištą ant grotelių ir ją suspaudus, visas didkepsnis tampa vos kelių centimetrų storio, todėl bijoti, kad mėsa gali neiškepti nėra pagrindo.


Kita pusė.


Višta iškepė! 


Kai kaulų nebėra supjaustyti paukštį gražiomis porcijomis labai lengva.

Taigi galiu drąsiai teigti, kad iškepti visą vištą ant grotelių yra labai lengva. Tik pirmyn!
Skanaus :)

G.

2 komentarai:

  1. Geras, čiela, kaip sakoma :)) Mes dažniausiai kepam porcijomis vien dėl to, kad greičiau iškeptų, nes visada visiems pradeda seilė varvėti dar tik užkūrus ugnį :D Aš pati labiausiai mėgstu sparnelius ir marinuoju juos su garstyčiomis - nieko labai mandro, bet kažkaip iš mano patirties pasiteisino kuo mažiau visokių 'pribūrimų' marinuojant, tuo skaniau :) O šeimyna mano labiau šlauneles mėgsta, tik jas perku šiek tiek rečiau, dažniausiai per akcijas.. Kaip tik neseniai užmačiau, kad šiek tiek atpigo - https://www.iki.lt/akcijos/iki-leidiniai/iki-plius, tai savaitgalį, manau, bandysiu jūsų receptuką - jis, manau, tiks ir 'nečielam' reikalui, taip? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, tikrai tiks ir "ne cielam" :) beje iskaulinus vista ji yra gan plona ir iskepa greiciau nei pvz sparneliai ar tuo labiau slauneles :) svarbu nepalikt labai storos krutineles, o ja ipjovus arversti ant nugaros dalies kur isemus kaulus lieka tik oda:) skaniu grillinimu!

      Panaikinti