Grybų medžioklės sezonas jau prasidėjo, internetai mirga pilnomis pintinėmis rudagalvių ir, žinoma, grybų receptais. Aš irgi jau buvau grybauti. Nesu grybavimo fanatikė, kurią kasdien šaukte šaukia miškas, bet vieną kitą kartą per sezoną išsiruošti pasivaikščioti miško takeliais man patinka.
Sekmadienio rytą pavaikštinėję po mišką porą valandų, parsivežėm porą kibirų įvairių grybų: makavykų, lepšių, ūmėdžių, vieną kitą baravyką, voveraitę, raudonviršį. Išvirus grybus išėjo pilnas didelis dubuo, todėl dalį užšaldžiau žiemai, o kitą dalį iš karto pasigaminome tradiciniu būdu su šviežiom bulvėm. Tiesa, dar saują grybų palikau kitokiam panaudojimui. Stengiuosi visada palikti šiek tiek grybų kažkam įdomesniam: ar tartai, ar užtepėlei, ar blyneliams, juk grybai labai įvairiapusiškas produktas ir juos vartoti visada taip pat būtų tikras nusikaltimas.
Šį kartą susiruošiau kepti picą. Pirmas planas buvo išvirti gero marinara padažo, dėti grybų, žalumynų ir viskas. Bet pagalvojau, kad prieš tai porą dienų mitę grybais, tokios picos gerumo tiesiog neįvertinsim, tad nusprendžiau ją praturtinti svogūnų džemu, sūriu ir rūkyta vištiena. Labai gera pica išėjo. Jei tik turite miško grybų, būtinai pabandykite.
Reikės
Picos padui:
100 ml pieno;
2,5 stiklinės miltų (Stiklinė apie 250 ml);
4 g sausų mielių;
žiupsnio druskos;
1 a. š. cukraus;
3 šaukštų aliejaus.
Svogūnų džemui:
3 galvučių svogūno;
aliejaus kepimui;
2 šaukštų cukraus;
šlakelio sojų padažo;
šlakelio balzaminio acto;
žiupsnio druskos ir pipirų.
kiti ingridientai:
2 saujos virtų ir sausoje keptuvėje paskrudintų miško grybų;
150 g mulkiai supjaustytos rūkytos vištienos krūtinėlės;
200 g puskiečio sūrio;
2 šaukštai švelnaus pomidorų padažo;
saujelė rukolos ir krapų.
Pirmiausia ruošiame tešlą. Pieną pašildome, bet neužverdame, į jį sudedame cukrų, mieles, druską, aliejų ir pusę miltų - viską gerai išmaišome. Tada beriame likusius miltus ir užminkome tešlą. Tešla labai maloni, minkšta ir pasiduodanti minkymui. Užminkę padedame ją į šalį pakilti.
Kol kyla tešla pasiskrudiname sausoje keptuvėje virtus grybus, aš dar papildomai juos pabarsčiau trupučiu jūros druskos ir šviežiai grūstais pipirais. Po grybų, eilė svogūnų džemui. Svogūnus supjaustome smulkiais kubeliais, beriame į keptuvę su trupučiu aliejaus ir labai lėtai kepame kol jie pasidarys skaidrūs ir išleis savyje turimus cukrus - ims gelsti, tada dedame likusius ingridientus ir patroškiname kol viskas sutirtštės, paragaujame ar nereikia daugiau cukraus / acto / druskos.
Vištieną supjaustome kubeliais, sūrį sutarkuojame.
Imame tešlą, kočiojame norimos formos picos pagrindą, jį vos vos patepame švelniu pomidorų padažu, tada dedame svogūnų džemo (galima visą, bet aš truputį palikau pataškyti ant viršaus), beriame sūrį ir ant jo paskirstome vištieną bei grybus, likusį džemą. Kepame labai karštoje orkaitėje (jei įmanoma apie 300 C) įjungę apačios kepimą ir ventiliatorių - toks kepimo būdas artimiausias picos akmeniui ar kepimui krosnyje, pica iškepa greitai (+/-7 min), padas būna iškepęs, o įdaras neperskrunda.
2,5 stiklinės miltų (Stiklinė apie 250 ml);
4 g sausų mielių;
žiupsnio druskos;
1 a. š. cukraus;
3 šaukštų aliejaus.
Svogūnų džemui:
3 galvučių svogūno;
aliejaus kepimui;
2 šaukštų cukraus;
šlakelio sojų padažo;
šlakelio balzaminio acto;
žiupsnio druskos ir pipirų.
kiti ingridientai:
2 saujos virtų ir sausoje keptuvėje paskrudintų miško grybų;
150 g mulkiai supjaustytos rūkytos vištienos krūtinėlės;
200 g puskiečio sūrio;
2 šaukštai švelnaus pomidorų padažo;
saujelė rukolos ir krapų.
Pirmiausia ruošiame tešlą. Pieną pašildome, bet neužverdame, į jį sudedame cukrų, mieles, druską, aliejų ir pusę miltų - viską gerai išmaišome. Tada beriame likusius miltus ir užminkome tešlą. Tešla labai maloni, minkšta ir pasiduodanti minkymui. Užminkę padedame ją į šalį pakilti.
Kol kyla tešla pasiskrudiname sausoje keptuvėje virtus grybus, aš dar papildomai juos pabarsčiau trupučiu jūros druskos ir šviežiai grūstais pipirais. Po grybų, eilė svogūnų džemui. Svogūnus supjaustome smulkiais kubeliais, beriame į keptuvę su trupučiu aliejaus ir labai lėtai kepame kol jie pasidarys skaidrūs ir išleis savyje turimus cukrus - ims gelsti, tada dedame likusius ingridientus ir patroškiname kol viskas sutirtštės, paragaujame ar nereikia daugiau cukraus / acto / druskos.
Vištieną supjaustome kubeliais, sūrį sutarkuojame.
Imame tešlą, kočiojame norimos formos picos pagrindą, jį vos vos patepame švelniu pomidorų padažu, tada dedame svogūnų džemo (galima visą, bet aš truputį palikau pataškyti ant viršaus), beriame sūrį ir ant jo paskirstome vištieną bei grybus, likusį džemą. Kepame labai karštoje orkaitėje (jei įmanoma apie 300 C) įjungę apačios kepimą ir ventiliatorių - toks kepimo būdas artimiausias picos akmeniui ar kepimui krosnyje, pica iškepa greitai (+/-7 min), padas būna iškepęs, o įdaras neperskrunda.
Tai tokie grybų reikalai :)
G.
G.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą