2016 m. liepos 1 d., penktadienis

Gabale kepta sprandinė


Kartais labai gerai mokėti iškepti didelį mėsos šmotą. Ne tik todėl, kad tokie kepsniai atrodo įspūdingai. Teisingai iškepus mėsą gabale ji visada bus nepaprastai minkšta, sultinga, o be to taip lengviau paruošti maisto dideliam valgytojų būriui ir neužsistovėti prie viryklės.
Gabale iškeptą mėsą galima pjaustyti į kepsnius ir valgyti karštą arba atvėsinti ir naudoti sumuštiniams, salotoms, picoms, makaronų ar kitiems patiekalams.
Aš kepiau kiaulienos sprandinę ir rinkausi ne itin didelį gabalą (1 kg), nes valgytojų buvo tik trys. Visiems užteko ir dar šiek tiek liko kito ryto sumuštiniams.

Reikės:
1 kg kiaulienos sprandinės;
1,5 šaukšto mėgstamų mėsai tinkančių prieskonių (šį kartą dėjau Santa Maria mišinį);
2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
šaukštelio garstyčių;
1 citrinos sulčių;
3 skiltelių česnako;
2 šaukštų sojos padažo;
2 šaukštų trintų spanguolių su cukrumi;
poros žiupsnių druskos;
žiupsnio cukraus;
šviežiai grūstų pipirų.

Mėsą nuplauname, nusausiname, įpjauname negiliai skersom ir išilgom įpjovom iš abiejų pusių. Iš visų ingridientų padarome marinatą, juo užpilame mėsą, stipriai patriname, paslegiame ir dedame į šaldytuvą nakčiai.
Kepti mėsą dėjau į kepimo maišą, į jį supyliau ir nusistovėjusio marinato likučius, orkaitę įkaitinau iki 130 laipsnių ir kepiau mėsą apie valandą, tada temperatūrą pakėliau iki 200 ir kepiau dar pusę valandos, mėsai beveik iškepus, praplėšiau maišą ir įjungiau grilio su ventiliatoriumi funkciją, kad mėsa gražiai apskrustų.
 Išėmus mėsą iš orkaitės svarbu leisti pastovėti bent 10 minučių, nes kitaip vos prapjovus išbėgs visos sultys, o mėsa bus sausesnė. Pailsėjusią mėsą, pjaustome ir tiekiame su norimais priedais.

Mėsos paruošimas kepti.

Iškepęs šmotas.

Mėsą tiekėme su ryžiais, svogūnų laiškų, pomidorų pastos ir spanguolių uogienės padažu bei šviežiomis daržovėmis.

Porcija. 

Tai tiek apie mėsos reikalus. Geros, skalsios, skanios, karštos Jums liepos!

Gintarė




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą