2017 m. liepos 7 d., penktadienis

Pusryčių sumuštiniai su portabello grybais ir žodis apie ritualus


Aš nemėgstu vakarinių ritualų. Geriausiai išsimiegu tada, kai nuovargis užklumpa savaime ir galiu sau leisti tiesiog atsijungti ten kur esu. Jeigu užklupus miegui, dar einu atlikti tūkstantį vonios ritualų, miegai išsilaksto ir geras poilsis nueina šuniui ant uodegos. Todėl paprastai stengiuosi nusiprausti, išsiimti kontaktinius lęšius, pašalinti makiažą dar tuo metu, kai miego nenoriu, kad tada kai jau jis apims, galėčiau tiesiog miegoti. Kai daugiau užsiimdavau rašymais naktimis, neretai nulūždavau net nenusivilkusi drabužių ir neišjungusi šviesos, ak, koks saldus tuomet miegas!
O štai rytai man patinka visai kitokie. Ryte mėgstu užsiimti ritualais, ilgai terliotis, pusryčiauti lovoje ir pan. Net rytinės kavos negaliu išgerti greitai, šis procesas man turi du etapus. Vos pasidariusi kavos, nugeriu 2-3 gurkšnius ir viskas, daugiau nelenda, tada reikia ją ramiai padėti į šalį, užvalgyti ar paskaityti naujienas ir po kokių 15-20 min. ta likusi, gerokai pravėsusi kava, susigeria taip skaniai, kad į nieką šio antro kavos gėrimo etapo nemainyčiau. 
Gaila, kad darbų gausa retai leidžia pasimėgauti neplanuotu užmigimu vakarais ir lėtais rytais. Vakare, deja, tenka tempti save už pakarpos į lovą, kai miego dar visai nesinori, o ryte visus laiko trupinius surenka sunkus išsiskyrimas su pagalve, tad džiaugiuosi, jei bent tuos pirmus du gurkšnius kavos išgeriu, dažniausiai, tenka apsieiti ir be jų. 
Žinoma, laisvos dienos ir yra sutvertos lėtiems rytams. Žinodama, kad šią savaitę laukia Liepos 6-oji, darydama užsakymą Barboroj, į krepšelį įmečiau Portabello grybų ir žinojau, kad vienas jų tikrai sudalyvaus laisvadienio pusryčiuose. Šie grybai tikrai nuostabūs savo aromatu ir mėsingumu, jie puikiausiai gali pakeisti jautieną mėsainyje arba sugriežti pirmu smuiku risotto. 
Šie pusryčių sumuštiniai padaromi labai greitai ir yra tokie turtingi, kad iki pietų, o gal net iki vakarienės tikrai neišalksite. 

2 sumušiniam reikės:
4 tamsių, grūdėto batono riekelių;
1 portobello grybo kepurės;
skiltelės česnako;
šaukšto sviesto;
šaukštelio tepamo sūrelio;
trupučio medaus;
2 riekelių vytinto kumpio;
saujelės rukolos;
poros salotų lapų;
trupučio citrinos.

Pirmiausia sausoje keptuvėje, orkaitėje arba skrudintuve pakepame batono riekeles. Grybą nulupame, perpjauname pusiau ir iškepame ant sviesto, šiek tiek pasūdę (aš į keptuvę šalia įmetu neluptą skiltelę česnako, dėl aromato). Dvi batono riekeles patepame sūriu, dvi - medumi. Ant riekelės su sūriu dedame kumpio, citrina apšlakstytų salotų, keptą grybą ir užvožiame riekele su medumi. 
Viskas. Karališki pusryčiai baigti. 
Sumuštinių skonis labai turtingas. Jaučiasi švelnus saldumas, kumpio sūrumas, grybo kremiškumas ir salotų traškumas - viskas, ko reikia. 

Eiga.


Pjūvis.


Rytas buvo nerealiai saulėtas, teko gerai paieškoti, kur nufotografuoti sumuštinius, kad nebūtų štai tokie oranžiniai :)


Pusryčiai iš didžiosios raidės.

Taigi, su praėjusiom Mindauginėm visus karalius, karalienes ir Mindaugus ;) 

G. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą