Įrašo pavadinimas byloja, kad šį kartą kalbėsiu gana daug. Apie pirkinius, apie pietus, apie skonį ir sveikatą... Skubu nuraminti, kad tikrai žodis sveikiau nereiškia, kad man kažkas praplovė smegenis ir dabar mano blogas pavirs kokia veganų, žaliavalgių, jogų ir kitokių kraštutinių personų meka (drįstu daryti prielaidą, kad smegenys kaip daržovės - kuo lygesnės, su mažiau vingių, tuo lengviau plaunamos). Čia kada nors atsiras ir cepelinai, ir kugelis, ir kiaulienos šašlykai... Bet jie nesusimuš su salotomis, krevetėmis ar vaisias. Nesusimuša juk virtuvėje ir senovinė bulvių grūstuvė su blenderiu ar kitokiais modernumais. Šiandien vienu tokiu noriu pasidžiaugti - tai grilinė keptuvė.
Seniai seniai tokios norėjau ir vis neprisiruošiau nusipirkti. Tai pinigų gaila, tai kažko labiau reikia, tai ne dabar... Galų gale gavau tokią dovanų. Ir patariu įsigyti visiems. Nes joje tas pats patiekalas (kepsnys, skrebutis, karštos daržovės) bus ne tik kad paruoštos sveikiau (su minimumu riebalų arba be jų), bet ir kur kas skaniau. Aš žinau, kad dabar man virtuviniai radikalai pradės baksnoti pirštu į juodus dryželius ant maisto ir grūmos kumščiu, kad tai taip pat nesveika, bet aš gi sakiau Skanu=Sveika ir dar sakau Asketiška=Neskanu. Taip, galima to pačio baklažano iš viso nekepti, pagraužei žalio ir keliauk sau sveikas... pyktis su pasauliu :) O man sveika, kai jaučiasi produktų skonis, kai gražu, kai šviežia ir kai SKANU. O žalias baklažanas man neskanu. Atsiprašau, nešaudykit.
Kitas dalykas, kurį labai knieti aptarti, tai produktų kainos. Kartais sulaukiu iš aplinkinių pastabų, kad mano bloge per mandri (really???) receptai paprastai (hm.. gal prastai?) šeimininkei ir produktai tokie, kuriuos galima sau leisti tik švenčių proga įsigyti. Suprask, per mažai marinuotų agurkų, raugintų kopūstų ir kiaulienos, per daug įvairių daržovių, jūros gėrybių ir žuvies. Neturiu nieko prieš agurkus ar kopūstus, bet kad nėra ką labai daug apie juos rašyti. Prisitraukei iš bačkos ir kirsk į sveikatą. Mane labiau šitame morale visgi kabina kainos aspektas. Ar tikrai aš taip brangiai maitinuos?
Šiandien užėjau į prekybos centrą prie namų ir jaučiausi kaip vaikas žaislų parduotuvėje - PIGU. Viskas ką mėgstu - PIGU. Teko stabdyti save ne dėl finansų, o dėl šaldytuvo užimtumo :) Norite žvilgtelėt į mano pirkinių krepšį? Žinau, kad norite, mėgstat tai daryti sutikę mane parduotuvėje, tad prašom: 1 cukinija - 1,59 Lt; 1 baklažanas - 1,99 Lt.; dorados - 7,99 Lt/kg (ėmiau dvi, sumokėjau apie 8,5 Lt); didelės krevetės - 29.99 Lt/kg (ėmiau 300 g. - 9 Lt); stintos (gana padoraus dydžio) - 1 kg - 9,99 Lt/kg (ėmiau 0,5 kg - 4,8 Lt); skrostos menkės - 4.99 Lt/kg (ėmiau kilograminę); karšiai - apie 3 Lt/kg (susilaikiau, nepirkau); lašišos - 18 Lt/kg arba file 29 Lt/kg (susilaikiau, nepirkau), dar buvo akcijos plačiakakčiams, karpiams ir dar kažkam, bet jau bėgau tolyn nuo prekystalio nesigilindama, nes suvokiau, kad ir su šių valymu jau gerokai pažaisti reikės, o ir šaldytuvas ne guminis, be to akcijos žuvies skyriuje būna tikrai ne taip jau ir retai. O kadangi krepšys jau buvo beveik pilnas, tai prie mėsos nekėliau kojos, nes manau ten irgi buvo ko nors labai gero ir tikrai ne už milijoną. Pasigriebiau dar porą indelių jogurto (savo ir kolegės pusryčiams), pakelį duonos su sėklomis ir viskas, kuprinė pilna, apsipirkimas baigtas.
Žinoma, tokios kainos (kalbu apie žuvį) būna ne visada, bet juk nesunku pasidairyti ir nusipirkti daugiau tada kai būna? Taip, aš pirkau mažus kiekius, bet gaminu visada 1 valgytojui ir visada kalbėdama apie produktų kainą galvoju apie tai kiek kainuos patiekalas vienam valgytojui :) Paskaičiuokit: skrebučiai su cukinijom ar baklažanais ir džiugu; druskoje kepta dorada; troškinta menkė su ryžiais, etc. :) Vienam žmogui kaina neperšoka 5 lt. Brangu? Ar tik nebūsit iš skūpumo šiandien pavalgę brangiau? Taigi, kai kitą kartą sakysite, kad pagaminti pietus iš žuvies jūsų šeimai kainuoja kosmosą palyginus su pietumis iš mėsos, paskaičiuokite dar kartą. Arba valgykite ką norite, už kiek norite, bet susilaikykite nuo auklėjamųjų paskaitų apie tai, kad su mano receptais vidutinė šeima tuoj pat į bankrotą nusiristų, taip sakant, pravalgytų ir trobelę, ir žirgelį :) Ramybė.
O dabar puikūs, lengvi sekmadienio pietūs iš mano naujos grilinės petelnės:
1 porcijai reikės:
2 riekelių baltos, grūdėtos duonos;
4 riekelių baklažano (aha, čia to už 2 Lt man dar dviems kartams liko);
1 skiltelės česnako;
druskos;
1 šaukštelio parmezano trupinių;
šlakelio aliejaus.
Silikoniniu teptuku patepame keptuvę aliejumi. Pirmiausia keptuvėje iš abiejų pusių paskrudiname duoną, kol atsiranda ruoželiai nuo grotelių. Tada į keptuvę dedame baklažanus. (Jei telpa viskas kartu, dedame kartu - duoną ištraukti reikės anksčiau). Apskrudusią iš abiejų pusių duoną ištraukiame ir švelniai patriname česnako skiltele. Apverčiame baklažanus ir pabarstome (gana gausiai) druska. Iškepusius baklažanus guldome ant duonos riekelių, pabarstome parmezanu ir sukertame kol dar neataušo.
Žinoma, tokios kainos (kalbu apie žuvį) būna ne visada, bet juk nesunku pasidairyti ir nusipirkti daugiau tada kai būna? Taip, aš pirkau mažus kiekius, bet gaminu visada 1 valgytojui ir visada kalbėdama apie produktų kainą galvoju apie tai kiek kainuos patiekalas vienam valgytojui :) Paskaičiuokit: skrebučiai su cukinijom ar baklažanais ir džiugu; druskoje kepta dorada; troškinta menkė su ryžiais, etc. :) Vienam žmogui kaina neperšoka 5 lt. Brangu? Ar tik nebūsit iš skūpumo šiandien pavalgę brangiau? Taigi, kai kitą kartą sakysite, kad pagaminti pietus iš žuvies jūsų šeimai kainuoja kosmosą palyginus su pietumis iš mėsos, paskaičiuokite dar kartą. Arba valgykite ką norite, už kiek norite, bet susilaikykite nuo auklėjamųjų paskaitų apie tai, kad su mano receptais vidutinė šeima tuoj pat į bankrotą nusiristų, taip sakant, pravalgytų ir trobelę, ir žirgelį :) Ramybė.
O dabar puikūs, lengvi sekmadienio pietūs iš mano naujos grilinės petelnės:
1 porcijai reikės:
2 riekelių baltos, grūdėtos duonos;
4 riekelių baklažano (aha, čia to už 2 Lt man dar dviems kartams liko);
1 skiltelės česnako;
druskos;
1 šaukštelio parmezano trupinių;
šlakelio aliejaus.
Silikoniniu teptuku patepame keptuvę aliejumi. Pirmiausia keptuvėje iš abiejų pusių paskrudiname duoną, kol atsiranda ruoželiai nuo grotelių. Tada į keptuvę dedame baklažanus. (Jei telpa viskas kartu, dedame kartu - duoną ištraukti reikės anksčiau). Apskrudusią iš abiejų pusių duoną ištraukiame ir švelniai patriname česnako skiltele. Apverčiame baklažanus ir pabarstome (gana gausiai) druska. Iškepusius baklažanus guldome ant duonos riekelių, pabarstome parmezanu ir sukertame kol dar neataušo.
Kepa.
Skrudinimui labai tiktų ir čebata.
Viskas kepa vos kelias minutes, nežiopsokit :)
Pabaigai šiek tiek kieto sūrio. Tikro parmigiano, Džiugo ar kokio kitokio - pagal poreikį. Jei norisi aštriau galima dar užspausti ant viršaus česnako.
Štai tokie greiti ir dryžuoti sekmadienio pietūs. O vakarienei... Vakarienei - stinta. Nepavydėkit :)
Mylėkit, džiaukitės pavasariu, būkit atsipalaidavę, linksmi, dainuojantys, gražūs ir sotūs.
Aš irgi stengsiuos tokia būti.
Ikisusi, mua :)*
Gintarė
Aš irgi stengsiuos tokia būti.
Ikisusi, mua :)*
Gintarė
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą