2014 m. kovo 24 d., pirmadienis

Ananaso kamuolys. Kovo mėnesį gimusius...


Pavasaris visada gausus gimtadienių... Matyt audringos vasaros ir atostogų romanai nepraranda savo žavesio visais laikais. Apie kovo vidurį prasideda tikras gimtadienių maratonas, kuris tęsiasi maždaug iki gegužės, o tada ir vėl galima lengviau atsikvėpti. Mano pačios gimtadienis taip pat patenka į šį maratoną, todėl dažnai nejaukiai jaučiuosi, kai draugai pradeda zyzti, kad jau nuo tų gimtadienių pavasarį nėr kur dėtis, o ir dovanų reikia beveik tiek pat kiek per Kalėdas :) Na tai ką dabar darysi - gimti pavasarį juk smagu, tai ir gimsta žmonės. 
Mano močiutės, tėčio ir brolio draugės gimtadieniai tą pačią dieną. Taip taip, visi trys tą pačią dieną :) Šiemet vienu ypu šventėme du iš jų, tad teko pagalvoti apie progos vertą tortą. Deja, nedaug turėjau laiko ir jėgų jo gamybai, tad sutuokiau puikią ankstesnę patirtį gaminint kefyro tortą (receptas čia) ir Maisto klubo savininkės Ilonos idėją su ananasų kamuoliu. Žinoma, ši idėja sena kaip pasaulis, dar mūsų močiutės tokio tipo tortus makaluodavo, tik vietoje anansų dėdavo varškės vyniotinių griežinėlius. Gražu. Tikrai gražu. O ypač kai ananasai pavasariniame gimtadienyje atrodo kaip saulutės ar gėlytės. Šypt.
Vietos interpretacijai čia kiek tik nori: galima gaminti iš grietinės, grietinėlės, varškės, kefyro, jogurto, dėti įvairias uogas, plikytus sausainius, aguoninį, migdolinį ar kitokį biskvitą ir t. t. 

Konkrečiai šis ananaso kamuolys pagamintas iš:
800 g. skardinės konservuotų anansaų griežinėlių;
500 g. maskarponės;
1 l jogurto su uogomis;
400 g. šaldytų braškių (labiau tinka vyšnios, deja, nebuvo);
šaukšto cukraus pudros;
pusės citrinos sulčių;
2 blynų šviesaus biskvito (naudojau pirktinį, tinka bet koks, pagal skonį);
2,5 šaukšto želatinos (šalto vandens užpilti).

Pirmiausia užpilame želatiną šaltu vandeniu (kad semtų per pirštą) ir paliekame brinkti. Jogurtą gerai išmaišome su maskarpone, cukrumi, citrinos sultimis ir smulkintomis uogomis. Imame dubenį, kurio formą ir turės tortas. Dedame jo dugne ir šonuose konservuotų ananasų griežinėlių. Išbrinkusią želatiną pakaitiname, kad išsilydytų, supilame į kremą ir permaišome. Vieną biskvito blyną paliekame tokį, kad būtų šiek tiek mažesnio skersmens už dubenį, o kitą supjaustome gabalais. Pilame dalimis kremą (žiūrim, kad nenukristų ananasai), įpylus dalį kremo įmetame biskvito, paskui vėl kremo, vėl biskvito. Supylus paskutinį kremą įspaudžiame nesupjaustytą biskvito blyną taip kad jis susilygintų su dubens kraštais. Dedame į šaldytuvą sustingti (geriausia per naktį). Ištraukę sustingusį tortą, jei reikia kremo kraštus plonu peiliu atidalijame nuo dubens. Dubenį įstatome į šilto vandens vonelę ir palaikome apie minutę, tada užvožiame lygia lėkšte ir apverčiame ant jos, tortas turėtų gražiai iškristi ir atsidurti lėkštėje. 
(Kremą galima koreguoti ragaujant, norisi saldžiau - šmaukšt cukraus, rūgščiau - citrinos, riebiau - grietinės.)

Atrodo labai smagiai. 

Jau apvalgytas.

Tai tiek apie pavasarį, gimtadienius ir tortus. Jei jūsų irgi laukia gimtadienių maratonas, gaminkite šį paprastą ir greitą reikalą :)
Ikisusi.
G.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą