2014 m. liepos 1 d., antradienis

Kalmarų ir žalumynų maltinukai


Lyja... Vėl lyja, jau lyja, vis dar lyja. Neseniai skaičiau vienos tinklaraštininkės optimistines mintis apie tai, kad lietinga vasara yra gerai, nes tada gali ramia širdimi kuistis namuose, virti uogienes ir valyti kampus. Na taip, gal ir geras daiktas tas optimizmas, bet matyt mano dienos dar per jaunos, kad uogienės virimas ir pležinimasis teiktų vienodo svorio malonumą :) Aš noriu vasaros. Matėt, ateinantį savaitgalį žada be lietaus ir dar vieną kitą saulės spindulį! Nepraleiskit. Neprisiplanuokit ravėt šieną ar valyt langus, nes paskui zysit, kad taip vasaros ir nebuvo. Aš planuoju nuvažiuoti pažiūrėti kaip laikosi draugė Baltija. Manau, bus labai smagu ir jau būsiu šiek tiek pajutusi vasarą. Whoop whoop :)
Žinoma, lietus nėra vien blogas dalykas. Jis labai lepina augalus, ypač lapinius. Darže salotos ir špinatai kraustosi iš proto. Jei ir jūsų darže tas pats, siūlau žalių "kokletų". Lengvi, smagūs, tamprios, bet glotnios konsistencijos, kvepiantys jūra ir žaliais žolynais - kalmarų ir žalumynų maltinukai.
Į juos keliauja:
4 kalmarų file;
sauja špinatų;
1 kiaušinis;
2-3 skiltelės česnako;
5 svogūno laiškai;
3 šaukštai miltų;
pora saujų maltų džiūvėsių;
griežinėlis citrinos;
druska, pipirai, aliejus kepimui

Kalmarų file supjaustome ir virtuviniame kombaine sumalame kartu su špinatais, svogūnais, česnakais, kiaušiniu, cittrina. Gautą masę pagardiname prieskoniais ir įdedame kelis šaukštus miltų ir džiūvėsių, kad šiek tiek sutirštėtų (turi būti įmanoma šlapiom rankom suvolioti kotletuką), bet miltų nepadauginame, geriau daugiau vargo formuojant, bet minkštesni maltinukai po kepimo. Įkaitiname keptuvėje aliejaus. Šlapiomis rankomis imame truputį masės, paformuojame pailgą kotletą ir pavoliojame jį džiūvėsiuose, dedame į keptuvę ir kepame po 4-5 min. (priklauso nuo maltinukų dydžio) iš abiejų pusių.
 Tiekiame su salotomis pašlakstytomis citrina ir druska. Taip pat galima pasigaminti šilto ar šalto padažo, tokio kokį mėgstate prie paprastų arba žuvies kotletų. Pietūs +/- 4 žmonėms pasigamina per 25 min.

Tinka ir švieži ir šaldyti kalmarai.

Masei tirštumo pakanka, juk nesinori sausų ir sprangių "kokletų".

 Jei viskas iki šiol vyko teisingai, tai keps ir vartysis maltinukai lengvai ir sklandžiai.

Žali pietūs. 

Tiesą pasakius, tikėjausi, kad kol parašysiu įrašą į Gintarinę virtuvėlę nustos lyti, bet viltys sužlugo :( Eisiu dar nagus nusilakuosiu ir jau tada nustos lyti :) Linkiu gražios dienos ir kantrybės laukiant vasaros.

Iki :)
Gintarė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą