2014 m. rugpjūčio 26 d., antradienis

Sviesto meilę patyrusi Dorada


Tikriausiai nebūsiu išimtis, pasakydama, kad pats nuostabiausias filmas apie maistą yra Julie and Julia. Žiūriu jį periodiškai kas pusę metų :) Jis moko mylėti tikrą maistą, saiką, kvapą, vaizdą... Primena, kad nereikia kraštutinumų ir tobulas gali būti tiek omaras, tiek sumuštinis. O tobuliausias mūsų (mano, beje, irgi... gėda gėda) taip dažnai peikiamas Sviestas. 
Vienas įspūdingiausių epizodų tame filme, kai amerikietė pirmą kartą atvykusi į Prancūziją restorane valgo žuvį. Jai atneša svieste dar skrundančią žuvikę ir šaukštu atskiria nuo kaulų tobulos konsistencijos jos gabalėlius. Kai matau tą epizodą, visada galvoju, kad žuvis turi būti būtent tokia - neperkepta, neprivoliota miltuose, nesugadinta!
Visai neseniai, vėl žiūrėjau tą filmą ir rytojaus dieną sugalvojau išsikepti doradą. Filmo įkvėpta pripiršau jai sviestą ir žuvis buvo tobula. Be galo kvapni, suskrudusi, rimta ir šventiška. O reikia tam visai nedaug.

1 didelė porcija (man liko ir vakarienei):

1 vidutinė dorada (nuskusta, išvalyta, be galvos, uodegos, pelekų);
1 šaukštas gero grietinėlės sviesto;
keli šaukštai geros kokybės aliejaus;
1 didelė skiltelė česnako;
2 griežinėlių citrinos;
žalumynų;
druskos;
šviežiai grūstų pipirų;
6-8 mažų pomidorų;
2 lapų romaninės salotos.

Sviestą palaikome kambario temperatūroje, paskystiname šaukštu aliejaus, dedame kapotas žoleles, smulkiai pjausytą citriną (su žievele), įspaudžiame česnaką, dedame druskos, pipirų ir viską sutriname į vientisą košelę. Šia košele gausiai aptepame žuvį iš išorės ir įdedame kiek liko į vidų. Patepame kepimo skardą aliejumi, dedame žuvį ir kepame apie 20 min.
Po 10 min kepimo išimame žuvį apversti (čia tik tuo atveju, jei orkaitė kepa  ne iš abiejų pusių) ir tada šalia įdedame vyšninius pomidorus. Iškepusią žuvį ir pomidorius tiekiame su romaninėmis salotomis, pamirkusiomis vandenyje skanintame cukrumi, druska ir citrina, ir pagardintas pipirais ir aliejumi. 
Myliu tokį maistą ;) Grožėkitės.

Išvalyta žuvė.

Prieskoninis sviestas.

Prieš kelionę į orkaitę.

Po 20 min. orkaitėje (kepimo laikas priklauso nuo orkaitės - NEPERKEPKIT)

Nuostabiai baltas, sultingas, standžios konsistencijos, kvapnus ir skanus kąsnis. 

Tik tiek apie filmus, meilę, sviestą ir žuvį šiandien. Ir nors ši žuvis tikrai nepadarytų gėdos šventiniam stalui ir labai prašosi vyno šalia, aš visai ramia širdim ją sukapojau eiliniams darbo dienos pietums :) Patariu ir jums nelaukti ypatingų progų, o gyventi čia ir dabar.
Skanaus.

Iki greito, mielieji :)
Gintarė


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą