2014 m. rugsėjo 22 d., pirmadienis

Daržo dienos


Ruduo - derliaus metas net tiems, kurie niekada nėra nei vienos sėklos į žemę įspaudę. Aš gal nesu tokia visai beviltiška, kokį krapą ar baziliką mielai paauginu balkone (kol neišlekiu prie jūrų ar ežerų ir augalų neištinka sausra). Bet ir stengtis didelio reikalo nei noro nėra, kai aplinkui tiek daug tikrų daržininkystės asų, kurie mielai dalijasi gėrybėmis. Vasaros pabaigoje visą kalną kvapniausių žalumynų gavau iš kaimynų. Toje puokštėje puikavosi ir daržiniai builiai. Pati augintoja užsiminė, kad nelabai žino ką su jais daryti, o aš vos prisiminusi jų aromatą jau žinojau - jiems reikia varškės.
Negalėjau išmesti iš galvos prisiminimo apie nuostabius močiutės cepelinus, į kurių vidų ji deda įvairiomis žolelėmis pagardintą varškės sūrį. Daržinis builis kvepėjo man tais cepelinais :) Aišku, žinojau, kad cepelinų virimu tikrai neužsiimisiu, tad sugalvojau kitą patiekalą - varškės sūriu ir daržiniais builiais įdarytų Cannelloni apkepą. 

Gėriui reikės:
Cannelloni 10-15 vnt (galima kimšti ir dideles kriaukles)
Įdarui:
maždaug plaštakos dydžio trapaus varškės sūrio su kmynais;
dosnios saujos daržinių builių;
kiaušinio;
skiltelės česnako;
druskos;
pipirų;
Apkepimui:
400 g. luptų, smulkintų pomidorų savo sultyse;
grietinėlės;
tarkuoto džiugo.

Sūrį nedideliais gabalėliais sumetame į smulkintuvą, dedame žalumynus, kiaušinį, česnaką, druskos, pipirų ir šlakelį grietinėlės - viską sutriname į vientisą masę. Masės prikemšame vamzdelius (jų virti prieš tai nereikia). Dedame makaronus su įdaru į kepimo indą, ant viršaus užpilame apie 100 ml grietinėlės ir suverčiame pomidorus (vamzdeliai turi būti šiek tiek apsemti). Kepame orkaitėje apie 25 min. (patikriname ar suminkštėjo vamzeliai ir susitraukė padažas), tada užberiame džiugo ir pakepame dar kelias minutes. Viskas. Traukiame ir ragaujame. Jeigu norisi iš kepimo indo išimti tobulais gabalėliais, reikės palaukti kol bent truputį pravės. 

Nuotraukos reto baisumo. Žinau. Perdegė viena kita lemputė bute...

Įdaras jau vamzdeliuose

Apkepas su daržiniu builiu kvepiančiu įdaru.

Tobulas kąsnis.

Jei dar turite daržuose žalumynų, eikite skinti, o jeigu ne, pats metas sėti juos į vazoną ir krauti ant palangės :) Gero rudens, mielieji :)*

Gintarė





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą