2014 m. rugsėjo 29 d., pirmadienis

Pavėluota odė cukinijoms


Cukinija yra labai gera daržovė tik turi vieną blogą įprotį - užderėti gausiai, vienu metu ir staigiai viršyti poreikį :) Tad dažniausiai džiaugsmas cukinijomis trunka kokią savaitę, kol dar tik pirmosios paauga, o paskui jau visi jas dalina vieni kitiems ir visaip kaip bando atsikratyti, nes jos dera gausiai ir nežmonišku tempu pasiekia nebe daržovės, o paršiuko dydį. Mes savo darže jau nebesodiname cukinijų, nes kol jos pas mus užauga, jau būname atsivalgę tų, kurias davė geresni augintojai :) Aš cukinijas visada valgydavau labai paprastai: 1. karštas pakeptas su kitomis daržovėmis (svogūnais, pomidorais, porais ir kt.), pagardintas šaukštu pomidorų padažo ir parmezano; 2. pavoliotas (arba ne) miltuose, apkeptas ir patiektas ant juodos duonos, su trintu česnaku ant viršaus. Tai du pagrindiniai iki šiol buvę cukinijų panaudojimo būdai. Žinau, kad jų yra gerokai daugiau, esu ir trintą sriubą virusi, blynus kepusi ir užtepėlę dariusi, ir čipsams naudojusi, bet nei vienas šių receptų ilgam mano virtuvėje neužsiliko. Jei atvirai, tai net nežinau kodėl. 
Bet šią vasarą, o tiksliau, vasaros pabaigoje, kai cukinijų sezonas artėjo į pabaigą, pabandžiau pasidaryti pomidorų salotų su karštomis cukinijomis ir jos man nurovė stogą. Po pirmojo pabandymo, per savaitę suvartojau gal tris nemažas cukinijas vien tokiu būdu. Vėliau papasakojau draugei ir ji pabandžiusi man parašė: "Kur tu buvai su tom salotom anksčiau, kai cukinijų nebuvo kur dėt?" :) Vadinasi susižavėjau ne vien aš ir salotos tikrai vertos patekti į tinklaraštį. Pačią idėją susidėti keptas cukinijas su šviežiais pomidorais nužiūrėjau pas Agnę Jagelavičiūtę FB profilyje. Kadangi salotų receptas labai jau kuklus, tai dar kartu įdedu ir puikių karštų sumuštinių su figomis receptą. Šie sumuštiniai vieną kartą man atsitiko prie cukinijų-pomidorų salotų, nors šiaip man jos skanesnės visiškai be nieko. Tiesiog prisidarai bliūdą ir kabliuoji.

Cukinijų-pomidorų salotos (1 porcija):
1 didelis pomidoras;
pusė mažos cukinijos;
pusė galvutės svogūno (švelnesnio);
aliejaus;
šviežiai grūstų pipirų;
druskos.

Karšti sumušiniai su figomis (3 vnt)
3 riekelės grūdėtos bandelės;
1/2 figos;
6  maži gabalėliai vytintos mėsos (kumpio, dešros ar pan.);
9 maži gabalėliai mėgiamo sūrio (tinka ir minkštieji ir kietieji);
šaukšto pesto padažo.

Jeigu galvojame gaminti ir sumuštinius ir salotas, tai pirmiausiai pasidarome sumuštinius: nupjaustome bandelės plutą, ant kiekvienos riekelės dedame armonikos principu mėsos, sūrio, figos, kol užsipildo riekelė. (Aš dėjau po porą gabalėlių mėsos, po 3 gabalėlius sūrio ir po vieną griežinėlį figos ant kiekvienos riekelės.) Sumuštinius šauname į orkaitę ir gaminame salotas.
Salotoms pirmiausia susipjaustome labai gerą, sunokusį pomidorą. Man čia labiau tinka saldesni, pvz.: avietiniai, juodieji ar jaučio širdys. Tada supjaustome svogūną ir sudedame ant pomidorų. Cukiniją galima supjaustyti plonais griežinėliais, galima sudrožti skustuku ar supjaustyti nedideliais šiaudeliais. Ją greitai apskrudiname keptuvėje. Aš dažniausiai tam naudoju grilinę keptuvę ir skrudinu be riebalų, bet galima pakepti ir paprastoje su šiek tiek aliejaus. Baigiant kepti truputį pasūdome cukiniją (nebūtinai). Apskrudusią cukiniją dedame ten pat, kur jau laukia pomidorai su svogūnais. Pašlakstome aliejaus, užberiame druskos ir šviežiai grūstų pipirų ir gerai išmaišome. Viskas.
Traukiame iš orkaitės sumuštinius, kiekvieną patepame pesto padažu ir einame skanauti nerealių salotų ir puikių sumuštinių. 

Skrunda cukinija

Pomidorus ir svogūnus pjaustome kaip tik patinka.

Salotos ir sumuštiniai pasiruošę patekti į skrandį.

Valgant salotas vienas, porcijos iš vieno pomidoro gali ir nepakakti. Pernelyg skanu :)

Tai tiek apie cukinijas. Ir nors jų kalnai jau pasibaigė, bet dar apstu puikių, nunokusių, saldžių pomidorų, todėl nusipirkite cukiniją ten kur sezonų nebūna (prekybos centre) ir pasimėgaukite tobulais pietumis. O kitą pavasarį, tai jau cukinijų pasodinkit daugiau, nes aš jas iš jūsų reketuosiu :)

Iki greito :)
Gintarė iš Gintarinės virtuvėlės

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą