2014 m. gruodžio 23 d., antradienis

Kalėdoms: mielinės bandelės keptos orkaitėje


Kalėdų medį aš kirtau*Tau vėl paskambint vėlavau*Ta žiema paslydęs pargriūnu*Išsisuku koją*All I want for Christmas - visokia tokia šventinių dainų mišrainė vis sukasi galvoje, netrukus mišrainės suksis ir bliūduose ir burnose :) Sportinis valgymas rytoj vakare neišvengiamas. O kad rytojus būtų ramesnis, šiandien kepiau mielines bandeles. Paprastai bandelių nekepu, o tuo labiau mielinių... Ir valgau jas labai retai. Bet gi šventės! Reikia sumerkti rankas į miltus ir užkvepinti namus kepiniais. Dalijuosi mielinių bandelių tešlos receptu, kurį radau lietuviškame tinklaraštyje pavadinimu "Taip norėjau".
Nebuvau visai rami, nes pamenu iš vaikystės močiutės ir mamos amžiną panikavimą per Kūčias, kad tešla nekyla, kad nesiminko, kad, kad, kad... Bet šis receptas puikus, paprastas, tešlos išeina daug, ji kyla taip sparčiai, kad nespėji mirksėti. Žodžiu, jeigu dar nekepėte bandelių, eikite kepti ir darykite kokius tik norite įdarus. Aš į vienas dėjau obuolienę ir viršų pabarsčiau ruduoju cukrumi, o į kitas pievagrybius pakepintus su svogūnu ir prieskoniais.

Daaaug tešlos (iškepiau apie 45 bandeles ir dar liko) išeis iš:
2 kiaušinių;
400 ml pieno;
55 g. šviežių mielių;
6 šaukštų augalinio aliejaus;
4 šaukštų cukraus;
1 arbatinio šaukštelio druskos;
800-900 g. miltų;
1 šaukštelio kepimo miltelių

Kiaušinius mušam į dubenį, beriam cukrų ir druską - išplakame. Pieną šiek tiek pašildome. Supilame pieną, sutrupiname mieles į kiaušinius ir plakame mikseriu į vientisą masę, įpilame šlakelį aliejaus. Imame maždaug 750 g. miltų, sumaišome su kepimo milteliais, palaipsniui beriame į tešlą ir maišome kol jau prireiks minkyti... Minkant gali tekti pridėti dar šiek tiek miltų, bet reikia nepersistengti, nes per daug miltų sukietintų tešlą. Prisiminkite, kad kuo ilgiau minkysite, tuo mažiau tešla lips prie rankų. Ji turi būti tąsi ir minkšta. Suminkius į vieną kamuolį, reikia paimti kitą dubenį, patepti jį aliejumi, dėti tešlą ir uždengti plėvele su keletu skylučių orui. Recepto originale siūloma tešlą kildinti šaldtuve, bet aš palikau kambario temperatūroje, po kelių valandų ji buvo išaugusi gal 3 kartus.
O tada pasiruošiame kokių tik norime įdarų, kočiojame tešlą, pjaustome dedame įdaro, užlipdome. Suformuotas bandeles dar reikėtų bent 30 min. palaikyti kambario temperatūroje, tada patepti kiaušiniu viršų ir kišti kepti į 200 laipsnių orkaitę. Kai bandelės gražiai parunda - traukiam lauk ir džiaugiamės.

45 bandelėms aš sunaudojau maždaug 300 ml indelį obuolienės ir grybų įdaro iš 400 g. pievagrybių ir vienos didelės svogūno galvos.

P. S. Bandeles geriausia dėti ant kepimo popieriaus, o ne tiesiai ant skardos, nes vienu kartu vis tiek visko neiškepsite ir tokiu būdu išvengsite kepimo indo valymo :) 

Bandelės ilsisi ir laukia kelionės į orkaitę.

Bandeles su obuoliene papuošiau ruduoju cukrumi

Bandelės su obuoliene pjūvis

Bandeles su grybais apibarsčiau sezamais

Bandelės su grybais pjūvis

Mano net eglutė šiemet su virtuve susijusi, puošybai panaudojau mamos jaunystės laikų kavos servizą :)

Tai jau tikrai paskutinis įrašas prieš šventes. Ramių Kūčių, linksmų Kalėdų ir puikių Naujųjų! Būkite laimingi :)

Myliu, bučiuoju
Gintarė






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą