2014 m. gruodžio 27 d., šeštadienis

Dovana stiklainyje - avižiniai sausainiai


Ar visus gerus vaikus jau aplankė Kalėdų Seneliai su sixpakais ir Snieguolės su trumpais sijonais? Mano draugai nors ir buvo geri, pas juos atėjo kažkokia Kalėdų baba su prijuoste :) Ir atnešė po "sloviką" su keistu turiniu ir dar keistesniu rašteliu.
Dovanos stiklainyje idėja visai nenauja, bet aš dariau tai pirmą kartą. Iš pradžių sunku buvo apsispręsti ar į stiklainius susluoksniuoti sausainius ar sriubą, nes ir vienas ir kitas variantas gali atrodyti labai gražiai ir šventiškai. Kodėl nusprendžiau daryti sausainius? Gal dėl to, kad mūsų parduotuvėse gana sudėtinga rasti gerų džiovintų daržovių. Taigi jeigu reikia skanios ir gražios dovanos, imkite:
vieną 0.75 ml stiklainį;
matavimui skirtą stiklinę (aš naudojau vienkartinę skirtą kavai, 0,2 l talpos);
į stiklainį sluoksniuojame:
2 stiklines avižinių dribsnių;
1 stiklinę miltų;
2/3 stiklinės cukraus (balto arba rudo, arba perpus abiejų);
o toliau jau fantazijos reikalas - likusią vietą užpildome įvairomis sėklomis, riešutais, džiovintais vaisiai, šokolado gabaliukais ar pan.
Aš dariau skirtingus stiklainius ir naudojau aguonas, sezamo ir moliūgų sėklas, saulėgrąžas, razinas, džiovintas spanguoles, kokosą, lazdyno riešutus, linų sėmenis.

Prie stiklainio būtina pridėti raštelį ir jame parašyti, ką reikia daryti, kad iš stiklainio turinio išeitų sausainiai. O tai visai paprasta, tereikia pašildyti 2/3 stiklinės rapsų aliejaus arba ištirpinto sviesto ir juo užplikyti stiklainio turinį. Tada gerai išplakti kiaušinį (jei nedidelis, galima ir du) ir įmaišyti į masę. Ant kepimo popieriaus šaukštu dėti masės, paliekant tarpus ir kepti 180-200 laipsnių orkaitėje apie 15 min. (Kepimo laikas ir kaitra priklauso nuo orkaitės, stebėkite, kad nesudegtų apačia.) Išėmus sausainius reikia leisti jiems visiškai atšalti, nes tada jie skaniausi!
Vienas stiklainis sausainių su sėklomis ir aguonomis ir kitas su spanguolėmis ir lazdynų riešutais.

Vienas stiklainis su sėklomis ir razinomis, kitas - su aguonomis ir kokoso drožlėmis.

Šie sausainiai tinka ne tik dovanoms, bet ir išsikepti be progos, tik jei kepate sau, karštais riebalais užpilkite tik dribsnius ir sėklas, o cukrų suplakite su kiaušiniu ir miltus įmaišykite į masę atskirai, taip šiek tiek geriau.

Tai tiek apie Kalėdines dovanas stiklainiuose. O ką jūs dovanojote draugams?

Su šventėmis!
Gintarė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą