2015 m. balandžio 25 d., šeštadienis

Obuolių pyragas! Didelis!


Netyčia į namus pribiro obuolių. Pribiro tiek, kad vienu prisėdimu ir visai armijai nesuvalgyt. Aišku, išeitis tokiu atveju standartinė - kepti obuolių pyragą. Bet obuolių pyragų receptų yra tiek, kad dažniausiai nežinai, kurio griebtis. Suplanavusi, kad šiandien kepsiu pyragą, vakar vakare pasikuičiau internete. Gana greitai akį patraukė Mukatano tinklaraštyje (http://mukatanas.blogspot.com) esantis obuolių pyrago receptas. Pasak autorės, tai jos tėčio receptas. Būtent ši žinia ir patraukė mano dėmesį. Jei tai vyriškas pyragas, vadinasi gamyba bus labai paprasta, o rezultatas pranokstantis lūkesčius. Iš tiesų, receptas nesudėtingas, proporcijos didelės, tad tinka didelei kompanijai vaišinti ir dideliam kiekiui obuolių sunaudoti. Valio! To man ir reikėjo. Šiandien labai greitai sumakalavau šį pyragą ir jis tikrai puikus. Trapus, kvapnus, su minkštais obuoliais ir labai labai didelis. 

Pyragui reikės:
400 g sviesto (dėjau truputį mažiau, du pakelius po 180 g.);
1 stiklinės cukraus;
1,5 stiklinės bulvių krakmolo;
4 kiaušinių;
8 šaukštų miltų;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
9 vidutinių obuolių;
cukraus ir cinamono mišinio;
kepimo popieriaus ir riebalų patepti kepimo indą.

Kambario temperatūros sviestą ištriname su cukrumi iki purios masės, po vieną mušame kiaušinius ir triname toliau į vientisą masę. Kitame inde sumaišome miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Maišydami sviesto mišinį, suberiame biriuosius produktus. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi, jį šiek tiek dar patepame riebalais. Krečiame tešlą ir paskirstome ant dugno. Obuolius nulupame, išimame sėklas ir supjaustome piršto storio skiltelėmis. Apibarstome cukrumi su cinamonu. Išdėliojame obuolius ant pyrago viršaus ir šauname į 200 laipsnių orkaitę maždaug 45 minutėms (aš dar papildomai 10 min kepiau su ventiliatoriumi). Išėmusi leidau šiek tiek praaušti ir tiekiau. Puikus pyragas! Verta įsiminti receptą, nes nespėsime sumirksėti kaip ateis obuolių sezonas ir visos virtuvės pakvips pyragais.

 Orkaitėje pyragas akimirksniu pradeda kilti.

 Ne tiek dėl skonio, kiek dėl grožio viršų apibarsčiau cukraus pudra.

Galima valgyti karštą su ledais, galima šiltą su arbata, kava ar karštomis sultimis, galima šaltą susidėti į iškylų krepšį ar į darbą priešpiečiams. 

Taigi, jeigu pyrago receptas yra firminis kieno nors tėčio receptas, jis vertas dėmesio!

Ikisusi :)









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą