2015 m. liepos 6 d., pirmadienis

Bulgariški šaltibarščiai


Ši puiki sriuba mano virtuvės repertuare nėra tokia dažna kaip tradiciniai lietuviški šaltibarščiai, bet kartą-du per metus būtinai jos pasigaminu. Pirmą sykį ji man atsitiko "iš bado" studentavimo laikais, kai mėnesio pabaigoje su kambarioke nebeturėjome pinigų anei maisto (turbūt mėnesio pradžioj restoranų, kinų, tūsų ir naujų drabužių buvo daugiau nei saiko). Niekada dėl tokių situacijų pernelyg nesijaudindavom: merginoms viena kita diena dietos juk nepakenkia, o ir šiaip namuose vis tiek visada gali ką nors atrasti ir iš kirvio išsivirti sriubą.
Tąkart vietoj kirvio sriubos sugalvojau gaminti bulgariškus šaltibarščius, nors dar nežinojau, kad tai bulgariški šaltibarščiai. 
Buvo ankstyvas ruduo ir mūsų virtuvėje ant palangės stovėjo dėžutė nuo batų, kurioje ridinėjosi keli pomidorai (kambariokė buvo ją pilną daržovių atsivežusi iš kaimo), greta vazonėlyje žaliavo krapai ir svogūnų laiškai, o piniginėje mėtėsi pora litų. Pirma mintis - salotos. Bet nužingsniavusi į parduotuvę, kažkodėl nupirkau kefyro. Sumečiau tuos pomidorus, kelis svogūno laiškus, saują krapų, įvožiau dosniai druskos, viską sutryniau su kefyru, supyliau į didelį ąsotį ir ištraukiau porą gražių taurių bei storų šiaudelių - buvo labai skanu. Kambariokė iš to džiaugsmo ir sotumo įdėjo į Facebooką ąsočio su marmalyne nuotrauką, o ten komentaras po komentaro ir paaiškėjo, kad aš pagaminau kažką, kas yra panašu į bulgariškus šaltibarščius. Tiesa, tada nebuvo juose nei jogurto ar grietinės, nei agurkų, nei bulvių... Bėgant vasaroms aš pasitobulinau savąjį bulgariškų šaltibarščių receptą ir dabar gaminu juos būtent taip kaip rašau čia. Dėl autentikos nesuku sau galvos, nes kiek žmonių tiek nuomonių: kai kas deda česnako, kiti mineralinio vandens, kažkas naudoja pasukas, o kiti nededa agurko arba krapų... Ieškokit ir Jūs kol atrasit savąjį variantą, arba išbandykit mano. Jis tikrai labai geras. Skonis šiek tiek primena pomidorų-grietinės salotose susidarantį skystį :) Tik, žinoma, žymiai lengviau, žymiai gaiviau ir žymiai skaniau!
Reikės:
4 vidutinių gerai sunokusių pomidorų be odelės;
1 l kefyro (naudojaų MŪSŲ);
saujos krapų;
3-4 mažų arba 1 ilgavaisio agurko be žievelės ir sėklų;
saujelės svogūnų laiškų arba pusės galvutės neaštraus (mėlyno ar baltojo) svogūno;
poros šaukštų graikiško jogurto arba neriebios grietinės;
šaukšto druskos;
žiupsnio pipirų.

Bulvės:
mažų šviežių bulvyčių;
alyvuogių aliejaus arba sviesto;
rupios druskos;
krapų.

Nulupame pomidorus (užpilame verdančiu vandeniu, paskui labai šaltu ir ji nusineria pati), juos pasmulkiname ir sutriname iki vientisos masės. Kitame dubenyje susmulkiname krapus, užberiame nubrauktą šaukštą druskos (nebijokit, nebus per daug) ir stipriai patriname šaukštu. Ten pat susmulkiname agurką be sėklų ir žievelės ir svogūną, dedame jogurto, supilame kefyrą ir trintus pomidorus, įberiame pipirų ir paragaujame ar užtenka druskos.

Bulves švariai nušveičiam šepetėliu po tekančiu vandeniu. Išverdame. Tada kiekvieną bulvę truputį paspaudžiam šaukštu kad pasitrėkštų, apšlakstome aliejumi arba apvoliojame sviestu (aš turėjau nerealaus alyvuogių aliejaus su raudonėliu tai jį ir naudojau), sudedame į grilinę keptuvę apkepame iš abiejų pusių kol atsiras traškūs suskrudę ruožai, užberiame rupios druskos ir tiekiame prie šaltibarščių. Galima dar pabarstyti šviežių krapų - tiek ant bulvių, tiek ant sriubos. 

Pomidorai po vandeniu laukia kol nusilups oda.

Krapai ir druska - viską reikia sumaigyti šaukštu arba grūstuvėje.

Sutrinam pomidorus.

Sudėjus visus ingridientus labai gražiai maišosi spalvos,
Šveistos, virtos, trėkštos ir kitaip skriaustos bulvės ant grill keptuvės (galima apkepti ir paprastoje keptuvėje arba orkaitėje, arba iš viso nekepti)

Liepos 6 d. pietūs prieš lietų.

Skanaus!


P. S. Sveikinu visus su Valstybės diena! Čia labai gera ir gražu gyventi - švęskim! 

Vievio ežeras. Sakiau, kad gera ir gražu...

Iki greito!
Gintarė 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą