2015 m. birželio 18 d., ketvirtadienis

Tiesa ir šviesa apie lazaniją


Kas gi nežino puikiosios, itališkosios, katino Garfildo išgirtosios lazanijos? Tradicinė lazanija, iškepta stačiakampėje keramikinėje formoje, su, iš jautienos, pomidorų ir daržovių ištroškintu, bolonijos padažu, plonais bešamelio sluoksniais ir trupučiu sūrio ant viršaus, yra daugybės šeimininkių firminis patiekalas visame pasaulyje. Ne išimtis ir Lietuva. Žinoma, kiekvienas turi savo receptą, savo mėgstamus lazanijos lakštus, savo mėgstamą prieskonių kiekį ir t. t., esu tolerantiška variacijoms, bet iš kai kurių pažįstamų esu girdėjusi tokių "tradicinės" lazanijos receptų, kad ausys užsiratė ir skrandis sustojo dar net neparagavus. Dažniausiai žmonės tingi gaminti bešamelio padažą (nors nėra ten ką gamint, viens du ir viskas) ir jį keičia kuo nors kitu. Viskas gerai,  jei sugalvoja pakeisti trupučiu grietinėlės sumaišytos su philadelphia sūriu, graikišku jogurtu su prieskoniais ar pan., bet esu girdėjusi, kad vietoje bešamelio padažo žmonės naudoja išlydytą Rama margariną arba majonezą. Ką aš galiu pasakyti? Jei niekada negaminote lazanijos ir radote tokį receptą, geriau paieškokite kito.
Tradicinė lazanija - Lasagna alla Bolognese, žinoma, yra dažniausiai sutinkama tiek restoranuose, tiek namų virtuvėse, bet kartais tikrai nesinori nieko mėsiško, arba tiesiog tingisi keletą valandų virti Bolognese padažą, tada labai verta pagalvoti apie kitokią lazaniją. Aš labai seniai pamėgau lazaniją su varške ir žalumynais. Anksčiau tokią valgydavau restoranuose, paskui atradau ir savo naminį receptą, kuris man limpa savo paprastumu, greitumu ir tuo, kad įdaro nereikia nei kepti, nei virti.
Prieš receptą dar noriu pamėtėti kelis patarimus, kurie daugumai gal atrodys savaime suprantami, bet patikėkit, tikrai ne visiems:
1. pirmas sluoksnis kepimo formoje yra įdaro, o ne lakštų - griežtai;
2. lakštų nereikia apvirti, svarbu, kad būtų pakankamai drėgno įdaro;
3. viršutinis sluoksnis irgi yra įdaro ir jau tada beriama sūrio, neužberkit sūrio ant sauso makarono;
4. sluoksniuodami gerai apžiūrėkite, kad niekur nestyrotų kampas sauso lakšto.

O štai čia mano super greita vegetariška lazanija:

1 pakelio lazanijos lakštų (džiovintų arba atšaldytų);
400 g. luptų, smulkintų konservuotų pomidorų;
400 g. liesos varškės;
180 g. natūralaus jogurto;
poros saujų mėgstamo tarkuoto kietesnio sūrio;
pluoštelio žalumynų (šį kartą turėjau tik krapų ir pipirnės);
1 kiaušinio;
2 skiltelių česnako;
prieskonių, aliejaus, šilto vandens.

Imame stačiakampio formos kepimo indą ir patepame dugną bei kraštus aliejumi. Pasiruošiame 2 dubenis. Viename sumaišome pomidorus su trupučiu (+/-100 ml) šilto vandens, įberiame druskos, cukraus, pipirų, jei turime baziliko. Kitame dubenyje sumaišome varškę, jogurtą, kiaušinį, pusę sūrio, smulkintą česnaką gerą žiupsnį druskos ir baltųjų pipirų, žoleles. Kepimo indo dugną padengiame puse pomidorų masės, sudedame lazanijos lakštų, ant jų dedame varškės įdarą, vėl lakštus, vėl varškės įdarą ir taip sluoksniuojame kol neliks varškės įdaro. Tada vėl dedame lakštus, ant jų supilame likusią pomidorų masę, šiek tiek paspaudome, kad skystis pereitų visą lazaniją, užberiame sūrio, jei turime juodgrūdės sėklų ir šauname į karštą orkaitę geram pusvalandžiui :) 



Paskystinti ir paprieskoniuoti pomidorai.


Varškės įdaro ingridientai


Sluoksniavimo procesas


Iškepė! Jeigu norisi bėgančio sūrio uždėkite jį pabaigoje kepimo, jeigu apskrudusio - pradžioje,


Jokio papildomo padažo čia nereikia. Nebent saujos šviežios rukolos :)

Aš rinkausi lazanijai didesnę formą, kad ji gautųsi plonesnė ir greičiau iškeptų, tačiau galima rinktis siauresnę ir aukštą formą ir turėti storą kaip koks kugelis lazaniją :D

Tai tiek šiam kartui! Linkėjimai vegetarams ;)
Mua:*



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą