2015 m. rugpjūčio 2 d., sekmadienis

Nuogas tortas su Snickers ir viskiu


Šiuolaikinis pasaulis tiesiog diktuoja pareigą visiems leisti būti savimi. Ir tai visai gera mada. Todėl aš prašau visų, leisti tortui būti tortu. Jis vargšas jau pabuvo viskuo, kuo tik jūs geidėte: gėlių pieva, fortepijonu, mašina, meškiuku, žmogumi voru... Jis jau tikrai nusipelnė pabūti savimi. Vakaruose jau kelis sezonus vyrauja nuogų (nude / naked cakes) tortų mada. Jie neprimarmaliuoti, jie paprasti, jie tikri, skanūs ir labai gražūs. Tokių tortų vis dažniau savo šventėms nori ir lietuviai, bet kol kas Lietuvoje su jais nėra taip paprasta... Be abejo, yra kepėjų, kurie iškepa puikių nuogų tortų, tačiau vyraujanti tendencija vis dar tona cukraus, glitus pastilažas ir tortas paverstas bet kuo tik ne tortu. Kartais juokina, o kartais piktina, kai rinkos lyderiais save laikančios kepyklos, teigia pirmą kartą girdinčios apie tokius tortus, argumentuoja, kad tokių pagaminti negali, nes tai "kvaila mada iš užsienio, jiem ten užtenka tik biskvito ir kremo". O tai plaukit, ko dar reikia tortui? Ar ne tobulo, puraus, iš kokybiškų produktų iškepto biskvito ir gero, derančio, kokybiško kremo? Na dar vienos kitos uogelės ant viršaus...? Pasirodo ne. Pasirodo reikia gausybės skirtingų sluoksnių, visokių marmaliūzių ir tonos cukraus glaisto ant viršaus. Nes konditerėms taip paprasčiau, jos taip įpratusios, nes niekas nenori nieko keisti. Bet keisti reikės! Žmonių skonis keičiasi ir kepėjams reikės keistis paskui juos. Visai neseniai labai maloniai pakalbėjau su viena didelės įmonės konditere, kuri atvirai pasakė, kad juos gąsdina mintis, jog nebus galimybės netikslumų paslėpti po plastmasinėm kvietkom ir tona pastilažo, kad reikės pakeisti receptūras ir atrasti gerus, lakoniškus, kelių produktų derinius. Ji tik atsiduso ir pasakė: mums reikia dar šiek tiek laiko, reikia išsibandyti, išsikepti sau, pažiūrėti. Sakiau jai: bandykit, nes kuo toliau tuo daugiau tokių užklausimų sulauksit, ji tik atsiduso ir pasakė, kad parašys man po savaitės  ar jie tam pasirengę... Ar kepėjai pasirengę tortui leisti būti tortu? - šį tekstą Facebooke publikavau vasaros pradžioje, bet manau, kad iki šiol nelabai kas pasikeitė.

smile emotGal dar ir nebus pasirengę, nežinau. Bet žinau, kad jei ne šį, tai kitą sezoną ir Lietuvoje įsivyraus tikri tortai ir visos kepyklos išmoks juos kepti, o tuos visus pastilažu apvilktus nabagėlius kažkas keps ir toliau, kažkas juos toliau užsakinės, bet jie bus tokie pat nišiniai, kaip dabar yra tarybinių laikų "kaštonai" ir pyraginiai krepšeliai.Laisvę tortams! Laisvę tortams!" - Šiuo tekstu neseniai dalinausi Facebooke, nes kaip žinia, daug tenka dirbti su vestuvių šventėmis, o tortai jose vaidina labai svarbų vaidmenį. Šventė, kuri inspiravo šį mano tekstą savo nuogą tortą gavo, tačiau dėl jo jaunajai teko gerokai paplušėti.



Taigi kai atėjo laikas man namuose gaminti tortą, pagalvojau, kad jo šonų taip pat nepuošiu, tegul matosi sluoksniai - gražu!

O pats tortas labai vyriškas. Gaminau jį brolio gimtadieniui, todėl suimprovizavau kelis receptus ir sukūriau šį viskio, snickers ir riešutų sviesto gėrį. Biskvitus, tiesa, naudojau pirktus, bet tik todėl, kad nesu prisijaukinusi tėvų namuose esančios orkaitės ir nesinorėjo bereikalingo streso, o šiaip šiam tortui labai tiktų ir šokoladiniai ir šviesūs biskvitai, kepkite savo mėgstamiausią arba naudokite pirktus, niekas dėl to per galvą neduos. Pažadu.



Tortui reikės:
3 biskvito lakštų;
700 ml riebios grietinėlės;
3 šaukštų žemės riešutų sviesto;2 šaukštų kambario temperatūros sviesto;
6-7 šaukštų miltinio cukraus;
kelių lašų citrinos sulčių;
grietinėlės standiklio (2,5 pakelio skirto 250 ml)
3 snickers batonėlių;
50 ml viskio;
uogų.

Biskvitus švelniai patepame konditeriniu teptuku suvilgytu viskiu. Viename inde ištriname iki purumo žemės riešutų sviestą, paprastą sviestą ir 3-4 šaukštus cukraus. Kitame iki standumo išplakame grietinėlę su standikliu, pora šauktų cukraus ir citrinos sultimis. Į grietinėlę atsargiai įmaišome sviesto kremą. Snickers batonėlius smulkiai supjaustome. 
Surenkame tortą: biskvitas, kremas, snickers, vėl biskvitas, kremas ir snickers, ant paskutinio biskvito kremas ir uogos (dėjau vyšnias, šilauoges ir juodus serbentus). Tortą dedam į šaldytuvą bent kelioms valandoms. Prieš tiekiant uogas apibarsčiau miltiniu cukrumi, nes man taip gražiau. Deja, prapjauto torto nespėjau nufotografuoti, greitai išnyko :) 

 Žemės riešutų sviestas + sviestas + cukrus

 Grietinėlė (30 proc.) + citrinos sultys + cukrus + standiklis

 Snickers

 Torto surinkimui pasiruošta

Tadam 



Su gimtadieniu, broli, dar kartą! Ačiū valgiusiems, ačiū skaičiusiems, dar didesnis ačiū tiems, kas bandys šį tortą pasigaminti!
G.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą