2016 m. spalio 14 d., penktadienis

Obuolių pyragas - paprastas paprasčiausias


Obuolių pyragus valgėm visada: vaikystės namuose, pas tetas ir močiutes, pas kaimynus, lakstydami kieme, per pertrauką mokykloje ar universitete, iš plastikinės dėžutės ir iš dailių lėkštelių, kelionėje į žiemos ralį ir visur visur visur... Ir dar iki ateinant visokių apverstų, karamelizuotų, garintų ir kitokių mandrų obuolių pyragų madai, visi kepdavo paprastą, didelį, purų, apskrudusia plutele ir cinamonu pagardintą pyragą. Tokį kokį visi yra bent kartą ragavę, tokį kurio riekę galima griebti į ranką, galima dėti į pietų dėžutę arba pašildyti ir valgyti užgeriant pienu. Tokį paprastą obuolių pyragą nusprendžiau iškepti ir aš. Jame dalyvauja tik esminiai visų kepinių produktai: miltai, cukrus, sviestas ir kiaušiniai. Jam nereikia ruošti ypatingo obuolių įdaro, tešlos nereikia minkyti, kapoti, kočioti, laikyti šaldytuve ar daryti dar ko nors ypatingo, nes tai visiškai paprastas pyragas, kuriam obuolių prisirinkau pakelėje prie namų...
Taigi paprasto (didelio) obuolių pyrago receptas atrodo taip:

6 kiaušiniai;
3 stiklinės miltų;
2 stiklinės cukraus;
180 g sviesto arba kepinių margarino;
šaukštelis kepimo miltelių;
truputis cinamono;
5 nedideli rūgštesni obuoliai.

Obuolius nulupame, išimame sėklas, supjaustome nedideliais gabalėliais, apibarstome šaukštu cukraus, trupučiu cinamono ir pora šauktų miltų. Gerai išmaišome ir atiedame į šalį.
Imame elektrinį mikserį ir didelį dubenį, sumušame kiaušinius, suberiame cukrų ir stipriai išplakame (kol masė pašviesės), tada supilame tirpintą sviestą, sudedame miltus ir kepimo miltelius, išplakame tešlą į vientisą masę, tada įmaišome obuolius ir viską supilame į vos vos aliejumi pateptą kepimo formą. Kepame 170 - 180 laipsnių orkaitėje apie 45 min. Kai pyragas praaušta galima apibarstyti cukraus pudra. 

Ką tik ištrauktas iš orkaitės.

Laukia kada bus prapjautas.

Mano akimis cukraus pudra yra ne tiek dėl skonio, kiek dėl grožio :)

Dosnus gabelėlis paprasto obuolių pyrago.

Tai tiek apie obuolinius reikalus. Nesušalkit!

G.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą