2016 m. spalio 5 d., trečiadienis

SKRUZDĖLYNAS


O taip, aš kepiau jo didenybę skruzdėlyną. Man labai patinka šiuolaikiniai saldumynų hitai, bet kartais labai smagu pasidžiaugti ir nostalgiškais, vaikystę primenančiais skanėstais. Vienas tokių - skruzdėlynas. Nors mano vaikystės prisiminimuose dažniau dalyvauja šakotis, vis dėlto vieną atmintin įsirėžusį momentą apie skruzdėlyną turiu: būdama kokių 7 metų mačiau, kaip mano kiemo draugo mama gamino skruzdėlyną. Banguotu ratuku juostelėmis raižė plonytę tešlą ir metė į verdantį aliejų, kur jos akimirksniu pasikeisdavo, išsipūsdavo ir dailiai apskrusdavo. Mažos mergaitės akims, toks žaibiškas kepimas atrodė tikras stebuklas (prisiminkim kokia kankynė vaikystėje būvavo laukti kol iškeps koks nors keksas ar pyragas). Nors tąs skruzdėlyno kepimo momentas atmintyje liko, niekada iki šiol nebuvau pati jo kepusi. Bet kai reikėjo sugalvoti, kokį nors patogiai transportuojamą, gražų ir visų mėgstamą saldumyną skruzdėlynas įžengė į virtuvę. 
Rėmiausi Neringa-Blogas receptu, bet jį patobulinau. Tiesa, kitą kartą dėčiau dar mažiau miltų. Apie viską išsamiai recepte.

Reikės:
2 kiaušinių;
2 trynių;
400-500 g miltų;
300 g grietinės;
žiupsnio druskos;
šaukšto cukraus;
pusės šaukštelio kepimo miltelių (nebūtina)

aliejaus kepimui (+/- 0,5 l);
7 šaukštų medaus,
šaukšto cukraus;
7 šaukštų vandens;
šlakelio citrinos sulčių;
aguonų ir razinų papuošimui.

Į gilų, minkymui patogų dubenį susijojame miltus, sudedame likusius produktus (miltų šiek tiek paliekame), išmaišome ir imame minkyti, jeigu tešla limpa, dedame dar miltų, minkome tešlą kol sušoka į vieną gražų rutulį. Jį padedame nakčiai į šaldytuvą. Atšalusią tešlą apie 5 min mušame kočėlu, o tada dalimis kočiojame labai plonai, pjaustome netaisyklingomis juostelėmis ir dedame kepti į įkaitintą aliejų. Iškepusias juosteles atvėsiname ant popieriaus, kad nusivarvėtų aliejus.
Sirupą išverdame iš medaus, cukraus, vandens ir citrinos sulčių. Formuojant skruzdėlyną galima dėti juosteles sluoksniais ir laistyti sirupu, arba kiekvieną juostelę atskirai apipilti sirupu ir tada jas dėti į skruzdėlyną. Skruzdėlyno sluosnius papuošiau aguonomis ir razinomis.

Prieš kepimą.


Ką tik iš keptuvės.


Gražuolis skruzdėlynas.

Tiek saldaus rudens šiam kartui.
Enjoy!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą