2017 m. sausio 18 d., trečiadienis

Klasikinė lazanija


Kartais aš visai nenoriu virtuvėje džiazuoti ir gaminu neimprovizuodama. Juk yra daugybė patiekalų, kurių receptai tokie seni ir tokie geri, kad jiems nieko daugiau ir nereikia, tik imti ir pagaminti. 
Lazaniją mėgstu įvairią, nors ir gaminu nedažnai... Mėgstu vegetarišką, mėgstu praturtintą česnakine varške ar keturiais sūriais, bet vis dėlto lazanijų lazanija yra ta tikroji ir vienintelė - klasikinė, su ilgai troškinta malta mėsa, bešamelio padažu ir sluoksniu sūrio. Tokia, kokią labiausiai mėgsta katinas Garfildas ir viso pasaulio italų virtuvės fanai :)
Nors atrodytų nėra čia apie ką rašyti, visi ir taip moka pagaminti tradicinę lazaniją, vis dėlto parašysiu, nes šis patiekalas turi tiek daug variacijų, kad klasikinis receptas neretai pasimeta jų jūroje. Taigi, Jūsų dėmesiui, klasikinė lazanija!

Reikės:
200 g džiovintų lazanijos lakštų;
Tarkuoto puskiečio sūrio (maždaug saują)

Mėsos padažui:
400 g maltos jautienos;
3 skiltelių česnako;
1 morkos;
1 svogūno;
šlakelio raudono vyno (nebūtinai);
400 g konservuotų smulkintų pomidorų be odelių;
cukraus, druskos, pipirų, žolelių pagal skonį;
aliejaus kepimui.
Bešamelio padažui:
šaukšto sviesto;
3 šaukštų miltų;
pieno (apie stiklinę);
muskato riešuto;
druskos.

Pirmiausia reikia pasiruošti mėsos padažą (galima net ir iš vakaro). Dalimis karštoje keptuvėje su trupučiu aliejaus apskrudiname maltą mėsą (aš iš anksto ją pagardinu druska ir pipirais, bet nebūtina) ir atidedame į šalį. Tada keptuvėje pakepiname morkas ir svogūnus, česnaką, šiems apkepus, sumažiname ugnį, atgal sudedame mėsą, supilame pomidorus, dedame prieskonių, gerai išmaišome ir paliekame troškintis ant silpnos ugnies apie 1 val.

Bešamelio padažui užkaičiame prikaistuvį ir jame ištirpiname sviestą, suberiame miltus ir pamaišome, kol masė taps vientisa, nuolat plakant šluotele pilame pieną ir palaukiame kol padažas sutirštės, pagardiname trupučiu druskos ir muskato riešuto.

Sūrį sutarkuojame.

Imame kepimo indą, ant dugno dedame šiek tiek mėsos padažo, tada lazanijos lakštus, tada vėl mėsos padažo, tada baltojo padažo ir vėl lakštus. Taip susluoksniuojame kelis sluoksnius, paskutinysis turi būti padažo. Tuomet apibarstome sūriu ir šauname į orkaitę maždaug 30 min.

(Priminimas: lazanijos lakštų apvirti nereikia, jie suminkštės nuo padažų, tad pastarųjų negailėkit; pirmas ir paskutinis sluoksnis turi būti PADAŽAS, jei uždėsite lakštą, skardos dugne arba ant viršaus, jis suskrus ir bus sunkiai įkandamas.) 

Padažų gamyba.

Lazanijos sluoksniavimas.

Iškepė! Viršų mėgstu apibarstyti šviežiais žalumynais, šį kartą, turėjau tik krapų..

Jos didenybė Lazanija!

Tiek apie klasikinę lazaniją šiam kartui :)
Ikisusi!





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą