2017 m. sausio 20 d., penktadienis

Kalakuto blauzdelė orkaitėje


Aš labai pamėgau mėsą orkaitėje kepti dideliais šmotais. Jeigu turiu kiaulienos nugarinės, sprandinės, mentės ar kumpio, retai kada bepjaustau, kepu visą gabalą. Taip pat ir su paukščiais, na žinoma, išskyrus tuos atvejus, kai nusiperku jau supjautytas dalis, pavyzdžiui sparnelius... 
Kepta mėsa skani būna tada, kai yra sultinga, minkšta ir turi sodrų skonį. 
Paskutiniu metu susidomėjau slow cooking būdu. Nors tam dažniausiai naudojamas elektrinis puodas, kurio aš vis dar neturiu, bet principą laisvai galima pritaikyti ir orkaitėje. Esmė paprasta, labai labai ilgai, minimalioje kaitroje kepta, o paskui itin staigiai apskrudinta mėsa visada bus puikaus skonio, tokiu būdu pagaminama ir tobula plėšyta jautiena ar kiaulienam ir sultingi savaitgalio kepsniai. Iš tiesų, taip ruošti galima bet kokią mėsą, bet ypač tinka kietesniems gabalams.
Šį kartą parduotuvėje akis užkliuvo už didelių kalakuto blauzdelių. Pričiupau vieną ir jau žinojau, kad iškepti ją tobulai sunku nebus. Tiesa, šį kartą dėl laiko stokos netgi nekepiau labai ilgai (paprastai lėtai kepant mėsą gali prireikti ir 6 ir daugiau valandų), bet viskas vis tiek puikiai pavyko. 

Reikės:
1 kalakuto blauzdelės (apie 1 kg);
kelių skiltelių česnako;
druskos;
šviežiai grūstų pipirų;
maltos salžiosios paprikos;
džiovintų žolelių;
citrinžolės miltelių;
alyvuogių aliejaus;
šlakelio raudonojo vyno acto;
 1 stiklinės Coca-Colos (galima pakeisti obuolių, apelsinų ar kitokiomis sultimis, alumi arba vynu);
šaukšto medaus;
sojos padažo.

Kalakuto blauzdelę įtriname iš česnako, prieskonių, aliejaus ir vyno acto pagaminta košele ir paliekame per naktį šaldytuve. Kitą dieną dedame į kepimo maišą, pilame stiklinę kolos, užrišame ir šauname į 200 laipsnių orkaitę, po 20 min. temperatūrą sumažiname iki 140 ir kepame apie valandą. Atidarome maišą ir  pažiūrime peilio galiuku ar mėsa suminkštėjusi, jei taip, nupilame skystį, paliekame atvirą maišą, aptepame medumi ir sojos padažu ir padidinę temperatūrą iki 220 (+ventiliatorius) apskrudiname. 

Paruošimas kepimui. 


Drakono koja vos telpa į rimtą lėkštę.


Salotos iš Kumato pomidorų, svogūnų, agurkų, romaninių ir sviestinių salotų bei fetos sūrio. 

Tokie kalakuto sprendimai šiam kartui :)
G. 

2 komentarai: