2015 m. kovo 3 d., antradienis

KOVAS! Salotos su karšta vištiena


Salotos su karšta vištiena yra turbūt labiausiai vidutinio ir žemo lygio viešojo maitinimo įstaigų užvalkiotas patiekalas. Salotas su karšta vištiena rasime kiekvienoje vietoje, kuri turi kėdžių, stalų, barą ir nučiupinėtą laminuotą meniu. Visur tos salotos gana liūdnos, pagamintos iš apvytusio pekino kopūsto, agurko, pomidoro, svogūno ir dar ko nors, ko turėjo virtuvėje, bet vis tiek jos labai populiarios. Aš ir pati esu jų ne kartą užsisakiusi. Kai dar priklausiau ofisiniam planktonui, kasdien plaukdavau į miesto šėryklas papietauti. Kaip žinia, ofisinis planktonas turtais nepasižymi, tad salotos su karšta vištiena būdavo toks kompromisas: dažniausiai tai šiek tiek geriau nei dienos pietūs, šiek tiek sočiau nei bemėsės salotos ir šiek tiek pigiau nei vištienos kepsnys :) 
Bet salotos su karšta vištiena neprivalo būti nuobodžios, jas galima praturtinti įvairiais ingridientais, ruošti su sėklomis, šviežiais daigais, avokadais ar įvairiais vaisiais. Būtent tokias šį kartą pasigaminau vakarienei - su mandarinais ir greipfrutais. Žiauriai geros salotos, labai gaivios, pavasariškos ir spalvingos. Jeigu norisi, šalia dar galima kokį grūdėtos baltos duonos ar čebatos skrebutį priderinti. Kai jas valgiau galvojau, kaip gaila, kad dar tik kovas ir neatėjo vakarieniavimo balkone metas. Toks maistas su taure balto vyno būtų pats tas šiltam vakarui gryname ore. Ech... pavasarėlis lingu li :)
1 porcijai reikės:
2 vištienos vidinės file gabaliukų (pamuštų ir pagardintų mėgstamais prieskoniais, aš naudojau druską, pipirus, maltą papriką, imbierą, juodas garstyčias, rozmariną, dašį ir alyvuogių aliejų);
2 salotos lapų (naudojau paprastas lapines salotas, bet galima rinktis ir kitokias);
1 slyvinio pomidoro;
1 didžiojo mandarino;
1/2 raudonojo greipfruto;
1/4 mėlyno svogūno;
1/4 citrinos;
alyvuogių aliejaus (ir aliejaus vištienos kepimui);
druskos, pipirų, medaus arba skysto saldiklio.

Vištieną dedame kepti (jeigu grill keptuvėje, tada aliejaus nereikia, jeigu paprastoje, šiek tiek jo įpilame, aš šį kartą kepiau paprastoje), kepame ant mažos ugnies, kad neskrustų greitai, nes ji turi būti iškepusi, bet sultinga ir be apdžiūvusios plutelės.
Kol kepa vištiena, nuplauname vaisius ir daržoves. Į lėkštę suplėšome salotų lapus, plonai supjaustome svogūną ir pomidorą. Peiliu nulupame mandariną taip, kad neliktų ne tik žievelės, bet ir baltos membranos. Jį supjaustome plonomis riekelėmis. Greipfrutą nuvalome nuo visų odelių, kiekvieną skiltelę padaliname į 2-3 dalis ir viską dedame į lėkštę ant salotų lapų. Susimaišome užpilą iš alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, medaus, druskos ir pipirų. Juo apšlakstome salotas. Vištiena iš kiekvienos pusės kepa iki 5 min. (priklausomai nuo gabalėlių storio ir viryklės). Iškepusiai vištienai leidžiame kelias minutes pailsėti ant pjaustymo lentelės, tada dedame ant salotų ir einame valgyti.
Kaip ir dauguma salotų, šios pagaminamos žiauriai greitai. Beje. vištienos visai nebūtina marinuoti iš anksto, galima iš karto paprieskoniuoti ir kepti. Taigi visas patiekalas nuo įžengimo į virtuvę iki sėdimo prie stalo užtrunka iki 15 min!


Vakarienei užteko apie 100 g. vištienos file. Jei alkis rimtesnis, galima naudoti daugiau.


Vaisiai ir daržovės.


Kol iškepa vištiena, pakanka laiko viską supjaustyti ir pagardinti padažu su prieskoniais.


Karštą vištieną krauname ant virštaus ir iš karto tiekiame. 

Karališka vakarienė. 

Štai taip spalvingai atėjo kovas į mano tinklaraštį, tikiuosi, kad man pavyks čia užsukti dažniau nei vasarį :)
Ik greito!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą