2015 m. birželio 3 d., trečiadienis

Saldžiarūgštė vištiena su daržovėmis. Skaniai gaminti gali visi!


Ko reikia geram patiekalui? Ne šiaip geram, o tokiam, kurio paragavę žmonės pasako tą stebuklingą sakinį: "Jis/ji skaniai gamina"..? Šis sakinys yra lyg koks pripažinimo ženklas, visada pasakomas su tam tikru pasigėrėjimu ir saikinga pagarba arba net trupučiu pavydo. Prisipažinkit, visiems smagu girdėti komplimentus. Taigi, aš truputį paanalizavau situaciją ir supratau, kad pagaminti tokį patiekalą, kurio paragavę žmonės neliktų abejingi yra visai nesunku, tereikia kokybiškų produktų ir trupučio žinių.
Žinios neateina iš niekur. Jeigu norite gerai gaminti, reikia domėtis maistu. Pilnas Youtube puikių virėjų laidų, patarimų, video pamokų, pilni knygynai knygų ir žurnalų, pilnas internetas tinklaraščių - tik švieskitės. Svarbiausia nebūti užsidarius savo dėžutėje ir atsikratyti mąstymo, kad tai ką valgiau vaikystėje yra pats geriausias maistas pasaulyje, o visa kita tik bereikalingi pramanai. Pasaulio virtuvė įvairi, daugybėje šalių ji turėjo galimybę pažengti kur kas toliau nei Lietuvoje. Prisiminkit, juk mūsų šalyje daugybę metų kaip didžiausią delikatesą žmonės medžiodavo šprotus ir žirnelius. Liūdna, ane? Taigi, reikia ne tik domėtis, bet ir įsileisti tas žinias į savo galvą ir į savo virtuvę. Taip, kai ką galbūt įsileisti sunku - iki šiol sutinku daug žmonių, kurie baisisi mintimi, kad žuvį užtenka kepti kelias minutes, kad baravykus galima valgyt termiškai neapdorotus, o jautiena turi būti iškepta rausvai. Bet nebūtina pradėti nuo tų dalykų, kurie atrodo atgrasiausi. Visų pirma galima pradėti nuo žinių kas prie ko dera, kiek laiko ką reikia kepti / virti, kaip tuos pačius produktus, kuriuos jūs naudojate kasdien, naudoja žmonės kitose šalyse.
Kai jau yra pakankamai žinių, kad nesugadintumėt sriubos pervirusiomis bulvėmis ar picos litru majonezo ir šlapia dešra, galima pradėti gaminti gerą, stebinantį, abejingų nepaliekantį maistą. Tiesa, toks maistas nepasigamina iš prastų produktų. Kai produktai švieži, tereikia jų nesugadinti ir patiekalas pats savaime bus tobulas.
Šiandien keliu puikaus saldžiarūgščio troškinio receptą. Šis troškinys turi klampų, sodrų padažą, tačiau jam nenaudojama nei grietinė, nei kečiupas, nei sultinys. Šis troškinys net ne visai troškinys, nes jam nereikia puodo, nereikia ilgo virimo ant mažos ugnies. Jis pagaminamas labai greitai, paprastoje keptuvėje ir be to kad yra puikaus skonio, dar ir atrodo labai apetitiškai.
Prie jo galima paruošti ryžių su kiaušiniu arba gerų pilno grūdo makaronų, kuskuso, paskrudinti baltos duonos ar patiekti storą riekę juodos lietuviškos duonos - svarbu, kad būtų su kuo surinkti visą troškinio skystį.

2 didelėm arba 4 mažom porcijom reikės:

2 vištienos šlaunelių be kaulo ir odos (galima naudoti ir vištienos file);
1/3 jaunos cukinijos;
5-6 pievagrybių;
saujos apvirtų šparaginių pupelių (turėjau šaldytas iš parduotuvės);
1 svogūno;
2 skiltelių česnako;
1 didelio arba 2 mažų avietinių pomidorų (tinka ir kt. veislių minkšti pomidorai);
1 šaukšto bulvių krakmolo, druskos, pipirų, aliejaus, skysto medaus, sojų padažo, balzaminio acto, citrinos rūgšties, mėgstamų žolelių vištienai.

Pirmiausia pasiruošiam ingridientus. Vištieną supjaustom mažais kąsniukais, pabarstome druska, pipirais, mėgstamom žolelėm ir alyvuogių aliejum, dedam šaukštą krakmolo ir išmaišome gabalėlius, kad apsiveltų prieskoniais ir krakmolu. Daržoves supjaustome norimo dydžio gabaliukais. Pomidorą nulupame ir supjaustome kubeliais. Į gilesnę keptuvę pilame šiek tiek neutralaus (rapsų) aliejaus, suberiame vištieną ir šiek tiek pakepiname ant didelės ugnies, vėliau dedame grybus, cukiniją, pupeles, kai daržovės pradeda minkštėti, dedame svogūną, o kai šis pasidaro skaidrus, o kitos daržovės jau ir paskrudusios, suberiame česnaką ir pomidorus. Sumažiname ugnį ir vis pamaišome, kol pomidorai sutyžta ir virsta padažu. Tada įberiame druskos, pipirų (galima ir šviežio čili arba patarkuoti imbiero), gausiai pašlakstome sojų padažu, citina, įdedame šaukštą balzaminio acto ir gerą šaukštą medaus. Viską išmaišome ir paragaujame, ar skonis pakankamai turtingas ir ar vienas kažkuris skonis (saldumas / rūgštumas / sūrumas) nepermuša kitų, jei reikia įdedame daugiau sojos, citrinos, druskos ar medaus. Išjungiame viryklę ir patiekalą galima ragauti!


Eiga labai paprasta, pasiruošiam daržoves, mėsą ir viską savo laiku dedame į keptuvę. Čia tinka ir kitos daržovės, pvz.: paprikos, kukurūzai, cukriniai žirniai, baklažanai, porai...

Gražu. Lygiai taip pat gražu būtų lėkštės viduryje įkomponavus porą šaukštų ryžių. 

Magiškai gražus ir skanus maistas iš to kas yra šaldytuve ir vos per 20 min. 

Skaniai gaminti gali visi!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą