2016 m. gegužės 14 d., šeštadienis

Kepta antis


Kepta antis tikriausiai visiems asocijuojasi su tamsiu žiemos vakaru, židiniu ir už lango švilpiančiais vėjais. Bet tai negi dabar lauksiu žiemos, jei jau turiu antį? Nesąmonė! Palaukiau kiek vėsesnio gegužės savaitgalio ir šaldiklyje turėtą antytę iškomandiravau į orkaitę. 
Iškepti antį nėra sunku. Tai palyginti nedidelis paukštis, turintis daug riebalų, kurie lydydamiesi neleidžia raumenims išsausėti ir padeda gražiai apskrusti odelei. Kas svarbiausia kepant antį? Turėti kantrybės, neperkepti ir nepamiršti subadyti odą. Kepti antį galima įvairiai, galima ją kimšti įdarais, kepti V formos grotelėse arba kepimo maiše, naudoti įvairias daržoves ir vaisius garnyrams, ruošti padažą ir t. t. 
Aš antį kepiau labai paprastai. Tiesiog ją atšildžiau, nuploviau, nusausinau, dantų krapštuku tankiai subadžiau odą, kur pavyko pašalinau poodinius riebalus, įtryniau prieskoniais, palaikiau per naktį ir kepiau orkaitėje, pabaigoje paukštį praturtinau apelsinine glazūra. Jokių mandrų įdarų, sudėtingų mirkymo - džiovinimo procesų ir t. t., tiesiog paprasta, skani, kepta antis. 

Reikės:
+/- 2 kg anties;
nubraukto šaukšto druskos;
2 skiltelių česnako;
grūstų pipirų;
pusės citrinos sulčių;
šlakelio alyvuogių aliejaus;
po mažą žiupsnelį: džiovintos maltos saldžiosios paprikos, čili miltelių, trintų pankolio sėklų, kalendros, geltonųjų garstyčių miltelių, kumino, džiovintų žolelių mišinio arba kitų Jūsų mėgstamų prieskonių.

Glazūrai:
1 apelsino sultys ir žievelė;
2 šaukštai medaus;
pusės citrinos sultys;
žiupsnelis druskos.

Atšildytą antį švariai nuplauti, nusausinti ir dantų krapštuku tankiai subadyti odą, pakraščiuose, kur išeina, pašalinti poodinius riebalus. Susimaišyti marinatą iš prieskonių, česnako, aliejaus ir citrinos sulčių, kruopščiai ištrinti antį iš išorės ir iš vidaus. Palaikyti bent kelias valandas arba per naktį šaldytuve.
Šį kartą antį kepiau kepimo maiše 180 laipsnių orkaitėje apie 1 val., tada dar 30 min. praplėšus maišą su skrudinimo funkcija 220 temperatūroje, pačioje pabaigoje dar padidinau temperatūrą ir kas 5 min laisčiau glazūra (viso kokius 5 kartus) (glazūrai reikia sumaišyti visus ingridientus, pakaitinti kol sutirštės ir palikti ataušti), aš dar labai minimaliai pašlaksčiau ir sojų padažo.

Tiekti galima su įvairiais garnyrais. Mes rinkomės kuskusą, trintas spanguoles ir pomidorų salotas su saulėgrąžomis.

Įtrinta prieskoniais.

Paruošta kepti.

Apelsinų glazūra kaitinimo procese.

Pomidorų salotos: supjautome avietinius ir vyšninius pomidorus, svogūną, suberiame saulėgrąžas, pašlakstome alyvuogių aliejumi, pagardiname druska, pipirais, cukrumi ir pabrandiname apie 20 min.

Antis ką tik iš orkaitės.

Pailsiname paukštį kelias minutes ir tada galima dalyti į porcijas.

Be paukštienai skirtų žirklių antį supjaustyti būtų nelengva.

Lietingo šeštadienio pietūs!

Štai tokie apelsininės anties reikalai :) Jei ir Jūs turite šaldiklyje antį, nelaukite žiemos!

Iki greito!
G.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą