2016 m. gegužės 8 d., sekmadienis

Gražuolė vasara + tobulų šašlykų receptas


Viskas, vasara prasideda! Dabar jau bus tik kvepiantys žiedai, žalios pievos, mėlyni ežerai, smėlėtos kojos, braškių pintinėlės, vakarai prie laužo, lietūs su perkūnija, žvaigždėtos naktys ir gausybė kitų vasarinių džiaugsmų, kurie per kelis mėnesius prasisuks tokiu greičiu, kad atėjus rugsėjui, reikės  prustiškai vartyti kalendorių, prarasto laiko beieškant. 
Vasara mitybos prasme yra tikras fejerverkas, nes staigiai ir gausiai pasipila daugybė pasiilgtų dalykų. Žinoma, visi labai ilgisi šviežių, ką tik pievoje surinktų uogų ir kvapnių vietinių daržovių, bet prisipažinkim, ne mažiau norisi pajusti ir tą viliojantį ant laužo kepamos mėsos kvapą. Pastebėjote, pirmaisiais šiltais gegužės savaitgaliais ištisi miestai ir miesteliai pakvimpa kepamais šašlykais. Aš kiekvieną vasarą paruošiu ne vieną kilogramą šašlykų, bet niekada nepublikavau savojo recepto... Kodėl? Galbūt todėl, kad kiekvienas turi tą SAVO, patį geriausią ir teisingiausią receptą ir dažnas netgi puola ginčytis ir brukti savas teorijas: "be svogūnų - ne šašlykas", "reikia marinuoti 4 dienas", "būtinai dedu majonezo", "mėsą reik supjaustyt smulkiau" ir bla bla bla....
Man šašlykas visų pirma yra gera mėsa. Kokybiška kiaulienos sprandinė ir taškas. O paskui viskas paprasta - jokių marmaliūzių, tik geri prieskoniai, aukštos kokybės aliejus, citrina ir jokios druskos iki pat kepimo! Dar, žinoma, labai svarbu kokybiškos žarijos, litrai degaus skysčio tikrai netinka, kaip ir viltis sudeginus 3 šapaliukus iškepti 5 iešmus mėsos :) Žarijų turi būti daug, jos turi būti kaitrios ir geriausia iš sudegusių beržo malkų, o ne iš prekybcentrinių anglių... 
Viskas paprasta. Dviračio išradinėti nereikia. Tik gaminti, kepti ir mėgautis gražuole vasara!

Reikės:
1 kg kiaulienos sprandinės;
3 skiltelių česnako;
1/2 citrinos;
4 šaukštų aukštos kokybės alyvuogių aliejaus;
šaukštelio šviežiai grūstų pipirų;
šaukštelio maltos saldžiosios paprikos;
po žiupsnį kumino, raudonėlio, svogūnų ir aitriųjų paprikų dribsnių (kartais atskirus prieskonius pakeičiu šaukštu Santa Maria aštrių mėsos prieskonių mišinio);
kelių žiupsnelių druskos.

Mėsą nuplauname šaltu vandeniu ir nusausiname, supjaustome nemažais gabalais, užspaudžiame citrinos sultis, česnaką, pašlakstome aliejumi ir sudedame likusius prieskonius (išskyrus druską), viską labai gerai išmaigome rankomis ir paliekame marinuotis per naktį. Prieš veriant šašlykus ant iešmų, negausiai pabarstome druska ir kepame ant karštų žarijų kol mėsa vizualiai šiek tiek sumažės ir gražiai paskrus. Valgyti skaniausia su paprastai supjaustytom daržovėm: agurkais, pomidorais, svogūnais ir kokybiška duona.
Šašlykų sezonas atidarytas!

Kepimo procese.

Garnyras paprastas:  šviežios daržovės ir grūdėta duona.

Minkšta, sultinga mėsa.

Pirmieji 2016 vasaros šašlykai!

Saulės Jums ir gero buvimo lauke!
G.

P. S. Šių šašlykų recepto autorytė priklauso mano tėčiui, kuris tokiu būdu mėsą ruošia jau daug metų. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą