2016 m. gegužės 28 d., šeštadienis

Pyragas su braškėmis


Braškių sezonas turi tam tikras stadijas. Pati pirmoji, kai braškės kainuoja kosmosą, jų būna nedaug bet labai norisi, tada jos perkamos daugiausiai po 500 g ir suvalgomos pasimėgaujant be nieko, kita stadija, kai braškių jau visur pilna, jos saldžios ir labai smagiai eina pusryčiams su pienu ar jogurtu, susidraugauja su ledais, įvairiais gėrimais ar patenka į pyragus, na ir žinoma yra paskutinioji braškių sezono stadija - kai visi jų jau daugiau mažiau atsivalgę ir lengva ranka kilogramas kitas nukeliauja į šaldymo kamerą ar uogienę žiemai.
Lietuvoje braškės dar tik prasideda, bet atvežtinėmis mėgaujamės jau porą savaičių, todėl mano virtuvėje šiuo metu yra antrasis braškių sezono etapas. Valgiau ir braškių su pienu, ir braškių su cukrum ir braškinio vandens su ledukais gėriau, o dabar eilė braškių pyragui. Pyrago receptas labai paprastas, o rezultatas puikus. Purus, trapus, bet drėgnas pagrindas ir glontus keptas kremas su braškių gabaliukais tikrai nepaliks abejingų. Beje, vietoje braškių galima naudoti ir slyvas, kriaušes, obuolius, persikus ar kitokius vaisius ir uogas.

Tešlai:
100 g sviesto;
200 g grietinės;
0,5 stiklinės cukraus;
1,5 stiklinės miltų (gali reikėti daugiau);
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;

Įdarui:
400 g braškių;
250 g jogurto (geriausia be vaisių gabaliukų, aš dėjau creme brule skonio, galima naudoti vanilinį ar pan.);
1 kiaušinio.

Sviestą išlydyti ir truputį praaušinti. Į sviestą įmaišyti grietinę. Sudėti cukrų ir viską permaišyti. Į masę įsijoti miltus ir kepimo miltelius. Miltų papildomai berti tiek, kad tešla atliptų nuo dubent kraštų, bet būtų per minkšta minkyti.
Jogurtą sumaišyti su išplaktu kiaušiniu. Braškes nuplauti, pasmulkinti, jei labai rūgščios užberti trupučiu cukraus.
Kepimo indą patepti sviestu (iš šios normos išeis 24 - 26 cm skersmens pyragas, norint didesnio, reikės produktus dvigubint), šaukštu ir rankomis paskirstyti tešlą formos dugne ir ant kraštų, suberti uogas ir užpilti jogurto kremą.
Pyragas kepa apie 1 val. 180 laipsnių temperatūroje. Pjaustyti reikia jau gerokai praaušusį. Viršų galima pabarstyti cukraus pudra. 


Tešla, braškės ir kremas.


Pyragas pakeliui į orkaitę.


Pyragas po valandos kepimo.


Ataušęs ir supjaustyas.


Pirmasis 2016 m. braškių pyragas


Omnomnom :)

Tiek braškinių reikalų šį kartą. Skanaus ir skalsaus braškių sezono!

G.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą