2017 m. vasario 2 d., ketvirtadienis

Marginiai blynai


Marginiai blynai - būtent taip šiuos blynus vadindavome vaikystėje. Dabar juos dažniau vadina vafliniais, širdelėmis, čirviniais, etc., bet man jie vis dar marginiai. Pavadinimo kilmė kaip ir aiški: anuomet tėvų turėta tokių blynų keptuvė buvo kur kas mandresnė už dabartines ir kiekviena širdelė turėjo kitokį raštą - taigi blynai buvo labai margi, todėl ir marginiai.
Įsigijus šiuolaikišką, elektrinę ir ne tokią margą blynų keptuvę, teko ieškoti ir receptų. Internetuose kone populiariausias variantas - tešla su varške, bet aš varškės neturėjau, tad užsikabinau už tinklaraštyje "Širšių lizdas" paskelbto varianto. Daug sviesto, daug cukraus, kiaušinių - blynai išeina tikrai labai prabangūs, išorėje traškūs, viduje minkštučiai, o dėl saldumo drąsiai gali būti vadinami desertu. Sviestas garantuoja, kad keptuvės nereikės tepti riebalais, o kepimo milteliai, kad blynams užteks purumo. Gaminau jau du kartus ir abu viskas pavyko tobulai. Kai kepiau blynus pusryčiams, tešlą sumaišau iš vakaro ir palikau šaldytuve.
Man šie blynai skaniausi pagardinti trintomis braškėmis arba ištirpintu medumi.

4-5 porcijoms reikės:
180 g kambario temperatūros sviesto;
150 g cukraus (originale 200 g);
4 L arba XL dydžio kiaušinių;
400 ml pieno;
350-400 g miltų;
1,5 a. š. kepimo miltelių;
žiupsnio druskos.

Sviestą su cukrumi išplakame iki purios baltos masės, mušame kiaušinius ir plakame masę toliau. Supilame visą pieną ir išmaišome, įsijojame miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Viską gerai išmaišome. Tešla turi būti tirštoka - grietinės tirštumo. Jeigu darau tešlą iš vakaro dedu 350 g miltų, nes jie brinksta ir tešla tirštėja, tačiau, jeigu noriu kepti iš karto, miltų reikia kiek daugiau. Keptuvės papildomai tepti riebalais nereikia. 


Iš visos produktų normos išeina tikrai nemenka krūvelė blynų: 4-6 žmonės gali pavalgyt.


Blynai pusryčiams - tikra šventė.


Uogienė, medus, pienas, kava, arbata, cukrus, trintos ar šviežios uogos, vaisiai, grietinėlė, šokoladas, karamelė, lemon curd - viskas tinka prie šių blynų. 

Iki vasario 28 d. - Užgavėnių - dar toli, yra laiko pasipraktikuoti ar net blynų keptuvę įsigyti.
Skanių blynų!

Iki greito :)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą