2017 m. vasario 16 d., ketvirtadienis

Vištienos curry trispalvėje

Buvau į Lietuvą išėjęs.
Ten paukščiai, moterys ir vėjas.
(S. Geda)


Sąmoningai su Vasario 16 -ąja susijusiam įrašui pasirinkau labai nelietuvišką patiekalą - vištienos curry - ir tuoj paaiškinsiu kodėl. Labai myliu savo šalį, o labiausiai už tai, kad joje gyvena daug laisvų ir atvirų žmonių. Man patinka Lietuva, iš kurios galima bet kada išvažiuoti kur tik nori ir bet kada sugrįžti atgal, patinka Lietuva, kuri yra svetinga kitiems, patinka Lietuva, kurioje mintis ir žodis yra laisvi... 
Daug savo laiko esu skyrusi tarpukario Lietuvos literatūros ir periodikos skaitymui, ši patirtis manyje suformavo aiškų matymą, kad geriausia, ką valstybė gali suteikti savo piliečiams - laisvė rinktis. Laisvė išmokti, sužinoti, pamatyti ar sukurti tai, ką pats žmogus nori. Akiračio plėtimas, kelionės, kitų kultūrų pažinimas, knygos, dailė, muzika, architektūra - visos pasaulio gėrybės šiandien mums yra atviros kaip niekada, tereikia pasirinkti kur traukia širdis. Galiu tik įsivaizduoti kokia dovana tokia pasirinkimo laisvė buvo anuomet, prieš beveik 100 metų, Ir kaskart pagalvojus apie ištisus dešimtmečius sovietinės pilkumos, kai viso to Lietuva neturėjo, man gerklę spaudžia gumulas - daugiau niekada! 
Taigi tokioms mintims galvoje besiraizgant, nusprendžiau, kad patiekalas, apie 
kurį Lietuvoje niekas nežinotų, jei neturėtų laisvės pažinti pasaulį, labai tiks Vasario 16 d. meniu!

Reikės:

600 g vištienos šlaunelių mėsos;
200 g žemės riešutų;
400 ml kokosų pieno;
400 g trintų pomidorų;
tikka masala ar pan. prieskonių;
ciberžolės;
1 svogūno;
2 skiltelių česnako;
druskos;
pipirų;
maltos saldžios paprikos;
citrinos;
trupučio miltų (originale nereikėtų, bet aš naudoju);
aliejaus.

Vištieną supjaustome kąsnio gabalėliais, pabarstome druska, pipirais, malta saldžiąja paprika, pašlakstome citrina, išmaišome ir apvoliojame miltuose. Į keptuvę pilame truputį aliejaus, beriame vištieną, jai šiek tiek pakepus, dedeme ir smulkiai supjaustytą svogūna bei riešutus, viską pakepame porą minučių, įspaudžiame česnako, supilame pomidorų pastą ir išmaišome. Beriame gausiai prieskonių, supilame kokosų pieną ir patroškiname apie 15 min. Viskas. Tiekiame su kuskusu (aš pastarąjį sumaišiau su apvirtais sukapotais brokoliais) ar ryžiais. 

P. S. Originaliuose curry receptuose paprastai vištiena nevoliojama miltuose ir nekepinama, o tiesiog sudedama į padažą, taigi rinktis Jums. 
Žemės riešutų vietoje dar skaniau sužaistų anakardžiai, bet pastarųjų neturėjau.


Jei nenaudotumėte pomidorų pastos curry išeitų skaisčiai geltonas, bet su pomidorais skaniau!


Avietinis pomidoras savo švelnumu labai dera prie turtingo skonio curry.


Kai visi namai pražydę pavasario gėlėmis - šventė garantuota!
Su gimtadieniu, Lietuva!

Ačiū, kad skaitėte!
G. 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą