2014 m. gegužės 11 d., sekmadienis

Couscous, nduja ir odė naujam sezonui


Šį kartą ilgos įžangos nebus. Ne todėl, kad nėra temų, o todėl, kad nėra kada rašyti. Pastaruoju metu rašau itin daug... Kartais skirtingų darbų, reikalų ir pomėgių vedina per dieną subarbenu keliasdešimt puslapių... Bet negaliu skųstis, kartais net pagalvoju, kad jeigu gyvenime man reikėtų tik rašyti - mano gyvenimas būtų labai geras :) Rašymas - vienas didžiausių malonumų, puiki meditacija, savęs, chaoso ir kosmoso pažinimas. Bet ne šį kartą.
Savaitė buvo labai įtempta, atėjo penktadienis, 17 val. reikalai buvo baigti, parėjau namo, žiūriu žvaliom akim - bardakas. Atidariau šaldytuvą - viskas seniai sugedę. Grafikas nusipaišė toks: viską surenku, išmetu, apsitvarkau, išnešu šiukšles, apsiperku, pasigaminu valgyt - vėlus vakaras, nieko nesinori, kišu į šaldytuvą ir einu gult. Bet uždariau šaldytuvo dureles, į kuprinę įsidėjau kosmetikos ir kelis skudurus, pasiėmiau kompą ir paskambinau tėvams, kad padėtų vyno į šaldytuvą. Smagiai pralėkiau magistrale dainuodama su M1, radau tvarkingus namus, vakarienę, vyno. Aš to nusipelniau! Nei kiek nesijaučiu blogai per 1 sekundę pakeitusi planus. Pailsėjau porą dienų, šiandien spėjau atiduoti balsą, kaip vienas puikus žmogus rašė, "prezidentės rinkimuose" ir grįžau į savo bardaką. Jis jau neatrodė toks baisus, spėjau ir apsitvarkyti, ir darbo savaitei moraliai nusiteikti (kaskart tai vis sunkiau), ir dar šį įrašą suraityti.

Kuskusas su nduja ir daržovėmis seniai suvalgytas, gaminau prieš kelias savaites, bet tik dabar prisiruošiau aprašyti. Labai smagus, aštrokas, sotus ir mielas patiekalas. Jis puikiai tiks būtent dabar, kai pats laikas paruošti šaldiklius naujam, nuostabiam, gausiam vasaros derliaus sezonui. 
Aš labai stengiuosi, kad kol atsiras šio sezono daržo gėrybės, šaldiklyje neliktų senųjų, tad į šį patiekalą mečiau viską ką radau :) Ir jūs taip darykite.
Apie nduja manau jau rašyti nereikia, ne tokia ir baisi naujovė Lietuvos žemėj, o kas anksčiau ir nežinojo, tai ją puikiai išreklamavo Beata ir jos vyriškis siūlydamas neapolietišką pizzą su nduja. Dabar jau turbūt žino tikrai visi. Trumpai: nduja - labai aštri, vientisa, tepama dešra. Ji brangi, bet daug jos ir neprivalgysi :) Pirkti yra daugumoje gurmaniškų skanėstų parduotuvių. Aš pirkau Gero alaus parduotuvėje. Man ji karštuose patiekaluose skanesnė, nei paprastai užtepta ant skrebučio.

4-5 porcijoms reikės:
maždaug stiklinės couscous kruopų;
+/- 0,5 l vandens;
apie 70 g. nduja dešros;
poros saujų šaldytų daržovių;
druskos;
aliejaus.

Daržoves pakepame keptuvėje su trupučiu aliejaus ir druskos. Aš naudojau įvairias daržoves: pupuoles, šparagines pupeles, morkas, žirnelius, žiedinius ir briuselio kopūstus. Kai daržovės kiek suminkštėja, dedame į keptuvę nduja dešrą ir maišant kepame kol ji išsilydo ir ja apsivelia daržovės.
Į kuskuso kruopas beriame truputį druskos, užpilame verdančiu vandeniu, kad semtų per porą pirštų ir palaukiame kelias minutes kol kruopos išbrinks. Į jas dedame daržoves su nduja. Ir viskas. Skanaujame. Prisikąsti man labai tinka traškūs šviežių salotų lapai pašlakstyti citrina.
Sėkmingo šaldiklio ruošimo kitam daržovingam, uogingam ir vaisingam (hihi) sezonui :) 

Daržovės laukia kol jas apkabins nduja.

Štai ir apkabino.

10 min. ir pietūs.
(Eilinį kartą nuotraukos telefonu patamsiuos darytos, - esu kalta, esu labai kalta, (ne)pasitaisysiu).

Šiandien tiek.
Geros, smagios, šiltos savaitės ir ramios nakties.

Iki :)
G.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą