2014 m. gegužės 19 d., pirmadienis

Greitai, greičiau, greičiausiai - troškinys orkaitėje


Aš pritariu Jamie Oliver, kad nėra žmonių neturinčių laiko gaminti, nes tikrai nuostabiausių dalykų galima prisigaminti per 15 minučių (tik pažiūrėkite jo laidas!), o restorane ne ką trumpiau lauksite savo patiekalo. Tiesa, galima tingėti gaminti, bet čia jau kita tema...
Manęs labai dažnai klausia dviejų dalykų: ką pasigaminti greitai ir ką pasigaminti daug nesiterliojant. Pirmu atveju dažniausiai siūlau gaminti ką nors, ką per ilgai ruošiant netgi galima sugadinti: šviežią žuvį, jūros gėrybes, aukštos kokybės jautieną, salotas ir pan. Tiesa, itin greiti patiekalai neretai reikalauja neblogų virėjo įgūdžių ir pakankamai greitai suktis prie viryklės. Maisto ruošimas puoduose ir keptuvėse reikalauja mokėti mikliai orientuotis ir nešaudyti varnų. O štai orkaitė - kitas reikalas. Jei tik manęs paklausia, ką pasigaminti skaniai, bet daug nesiterliojant, atsakymą pradedu nuo: kišk į orkaitę.... Ir dažniausiai sulaukiu priekaišto: ne ne ne jokių orkaičių, nenoriu terliotis, paprastai man.
Tai va, mielieji, orkaitė ir yra paprastai. Protingai sudėjus ir į ją pašovus kelis gerus produktus, ji pati paruoš skanius pietus, kol jūs dengsit stalą, valysit dulkes ar darysitės šukuoseną :) 
Pastaruoju metu aš pati nedaug gaminu, nes gyvenimo tempas toks, kad jau vos beišgaliu laikytis savo priesaikos duotos po magistrinio gynimo - eiti miegoti KIEKVIENĄ naktį. (Taip taip, buvo gyvenime periodų, kai tai darydavau kas trečią, kas ketvirtą...) 
Bet ilgai tempti valgydama jogurtus, bananus ir marinuotus agurkus negaliu, todėl paprašiau orkaitės, kad ji man keletui dienų pagamintų ko nors maistingo ir guodžiančio. O ji ir pagamino - vištienos, krevečių ir daržovių troškinį pomidoruose. 

Reikės (4-5) porcijos:
1 vištienos file (apie 250 g.);
1 pakelio šaldytų daržovių mišinio (+/- 400 g.);
1 skardinės smulkintų konservuotų pomidorų savo sultyse;
saujos didelių krevečių uodegėlių (nebūtina);
šlakelio balto sauso vyno;
druskos, pipirų, džiovintos paprikos; medaus; aliejaus; balzaminio acto ir kt. prieskonių, pagal skonį.

Orkaitę įjungiame, kad šiltų. Imame kepimo indą, patepame aliejumi, tiesiai iš pakelio su visais ledo kristalais verčiame daržoves, pabarstome druska, pipirais. Imame vištienos file be odos, supjaustome mažais gabalėliais, pašlakstome aliejumi, citrinos sultimis, druska, paprika, grūstais pipirais ir įtriname. Paprieskoniuotą vištieną dedame ant daržovių. Ant virštaus pilame pomidorus ir vyną; pabarstome prieskoniais ir kišame į orkaitę.
Po +/- 20 min., išsitraukiame, permaišome, mediniu šaukštu pažiūrime, ar suminkštėjo daržovės ir ar vištienos gabalėliai iškepę (spustelėjus lengvai skyla). Tada dedame balzaminio acto, medaus, prieskonių, jei jų dar reikia ir krevetes. Viską pakepame dar apie 5 min. ir galima tiekti. Tinka su duona, su šilta bandele, su įv. kruopom ar kt.  
Kol gaminosi troškinys, spėjau prišokti prie kitų darbų. Indų po šio patiekalo plauti lieka taip pat labai minimaliai, taigi, kai gyvenimo nespėji pavyti, virtuvės reikalus gelbėja orkaitė - patikrinta tiesa. 

Apšerkšnijusios daržovės, ką tik paprieskoniuota vištiena - viskas į kartu į kepimo indą.

Pomidorai ant viršaus.

Vienas ištraukimas iš orkaitės po 20 min. skonio pareguliavimui ir paturbinimui krevetėmis, medumi ar kitais gėriais ir patiekalas baigtas. 

Šį kartą užsipyliau šiek tiek kuskuso, nes norėjau jį damušt ir išmest pakelį, bet šiaip man skaniau su grūdėta duona arba čebata.

O dabar vėl grįžtu prie užsiėmimų, kurių mano gyvenime su kiekviena diena vis daugėja. Ir vis įdomesnių! Ačiū nuostabiems, entuziastingiems, įkvepiantiems žmonėms, kurie nežinia iš kur atsiranda mano kelyje :)
Viskas. Bėgu. Ikisusi.
P. S. Su gaminimu, valgymu, fotografavimu ir aprašymu sugaišau lygiai 1 val. :) Ne taip jau baisu, ar ne?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą