2015 m. sausio 19 d., pirmadienis

Karštos obuolių sultys


Visiems kartais norisi, kad būtų jauku. Kai kuriems to norisi nuolatos - tai žmonės (dažniausiai moterys), kurių namai primena mielų niekučių parduotuvę, kurie dėvi tik labai gražias, labai minkštas ir būtinai kokiu nors piešiniu ar kutais dekoruotas kojines, kurių chalatai turi ausytes ant kapišono, kurių telefonų dėklai yra švelnios medžiagos arba vaizduojantys kokį nors gyvūną, kurių Kalėdinės eglės būna didžiausios, lemputės ryškiausios ir kurie pyksta, jei šeima visai nenori leisti vakaro prie išjungto televizoriaus, besifotografuodami židinio fone tobulai šventinei nuotraukai :) 
Aš visai ne tokia. Nejaučiu sentimentų mieliems niekučiams, nepirkinėju ir nekraunu ant lentynų statulėlių, neturiu drabužių su kutais, ausytėmis ir kitokiais pribambasais. Man nereikia rožinio Mapeto kailio automobilyje, megzto "drabužio" arbatos puodeliui ir privalomų fotografijų prie šimto kilometrų Kalėdinių lempučių. 
Gal aš klystu, bet man atrodo, kad dažniausiai šiais dalykais yra užsikrėtę rudeniniai ir žieminiai žmonės. Tai tie žmonės, kurie dievina šaltąjį metų laiką, romantizuoja miegančią gamtą ir yra šiek tiek linkę į melancholiją. Aš esu pavasarinis žmogus. Geriausiai jaučiuosi, kai pamatau, kad gamta jau bunda, kad jau ilgiau šviesu, saulė labiau šildo ir žibutės pro sniego plyšius kiša galvas. Tokiu metu jokio, mezginiais ir romantinėmis komedijomis patiuninguoto, jaukumo nereikia, tokiu metu reikia eiti, lėkti, gyventi, mylėti, atsidaryti automobilio langus, garsiai klausytis muzikos, anksti rytą bastytis po senamiestį ir pageidautina niekada neiti miegoti. 
Kaip bebūtų žiema neišvengiama, retkarčiais užklystantis jaukumo poreikis taip pat. Gal namuose šalta, gal norisi taikoje pabūti su pasauliu ar su tuo, su kuo neseniai žaibavai. Kai labai reikia sušilti ir "susijaukinti" save ir aplinką, verta pasiruošti tokias savybes turinčio gėrimo - karštų obuolių sulčių.

1 porcija:
+/- 200 ml natūralių obuolių sulčių;
+/- 40 ml viskio, brendžio ar žolelių trauktinės (galima ir be alkoholio);
pusės arba viso šaukštelio medaus (priklausomai nuo sulčių rūgštumo);
pusės nedidelio obuolio;
trupučio džiovintų prieskonių: cinamono, gvazdikėlių, kardamono, kvapiųjų ir juodųjų pipirų, imbiero, vanilės, apelsino žievelės;
1 cm nulupto šviežio imbiero;
1 giežinėlio citrinos.

Į prikaistuvį supilame sultis, dedame medų, su žievele ir sėklomis supjaustytą obuolį, citriną, imbierą, džiovintus prieskonius ir viską kaitiname ant nedidelės ugnies kol šiek tiek sušils. Tada įpilame viskio ir dar pakaitiname, bet neužverdame. Gėrimą su visais priedais supilame į karščiui atsparų puodelį ar taurę ir tiekiame iš karto.
Jeigu planuojate sultis pilti į termosą, jas nukoškite.

Prieskoniai, medus, vaisiai.

Taurė tobulų karštų obuolių sulčių.

Jaukumo Jums žiemoje ir ankstyvo pavasario!
Mua:*




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą