2015 m. sausio 11 d., sekmadienis

Žmogus ir avokadas


Vakar vienas žmogus facebooke užvedė kalbą apie avokadus (dabar populiaru sakyti avokada, bet tikrai to nedarysiu, man šis vaisius yra JIS). Tai va, tas žmogus, ne šiaip kažkoks žmogus, su tuo žmogum aš gerus 4 metus kartu gyvenau ir labai gerai žinau jo virtuvės reikalus. Žmogus vegetaras. Žmogus valgo žuvį ir jūros gėrybes. Žmogus nėra iš tų nuvėsusių vegetarų, kurie visiems aiškina kažką apie lavonienas, užsidariusias čakras ir kitus vėjus. Žmogus nėra ir sveikuolis. Žmogus mielai geria vyną, alų, kartais ir ką nors stipresnio, žmogus mėgsta sūrį, karštus sumuštinius, kiaušinienę duonoje ir dar daugybę dalykų. Be to, kabinuosi sau laurus, kad išmokiau tą žmogų mėgti šaltibarščius!
Kai gyvenome kartu, žmogus beveik nesisukdavo prie viryklės, nebent išvirdavo kiaušinių šaltibarščiams, kokį pakelį grikių ar pan. Bet kai žmogus išsikraustė, prarado gaminančią kambariokę (o aš praradau nuolat indus išplaunančią kambariokę) ir apsigyveno su savo antra puse, tai pradėjo dažniau ir prie viryklės diriguoti. Valio! Vakar temoje apie avokadus mano buvusi kambariokė išpešė mano pažadą parašyti specialiai jai ir avokadui skirtą įrašą.
Tad šiandien vakarienei ir prapjoviau ant palangės nokusį avokadą. Valgiau jį keptą su krevetėmis ir skrebučiu. Šis patiekalas puikiai tinka ir pusryčiams.
Grill avokadas su krevetėmis:
1 normali arba 2 užkandžio dydžio porcijos:

1 sunokęs (nepernokęs) avokadas;
8 didelės virtos krevetės;
1 riekelė baltos, grūdėtos duonos (renkuosi su daigintais grūdais, be cukraus ir mielių);
2 skiltelės citrinos;
stambi jūros druska. šviežiai grūsti pipirai.

Krevetes galima kepti su kiautu arba nulupti paliekant tik uodegos galiuką. Jei nutariame lupti, tai pirmiausia tai ir padarome. Tada perpjauname avokadą aplink kaulą ir atidaliname dvi puses, smeigiame į kaulo šoną peilį ir jį ištraukiame iš avokado. Avokadą visada patogiausia pjaustyti, kol jis dar žievelėje, tad imame aštrų ploną peilį, dedame avokado pusę į delną ir gražiai išilgomis ir skersomis linijomis suraižome avokadą iki pat odelės (bet jos nepraduriant, nes susipjaustysit delną). Į įkaitintą grilinę keptuvę dedame per pusę perpjautą duonos riekelę, žievele į viršų guldome avokado puseles ir sudedame visas krevetes. Krevetes ir duoną manždaug po minutės apverčiame, o avokadas bus iškepęs, kai palietus jo žievelę aukščiausioje vietoje jausis šiluma. Traukiame viską iš keptuvės, dedame į lėkštė, pabarstome stambia jūros druska ir šviežiai grūstais pipirais, pašlakstome citrinos sultimis (arba įdedame citrinos gabaliuką šalia). Ir viskas, galima lapnoti.
Serviruojant būtinas ir šaukštelis, nes juo labai gražiai vienu judesiu išsiims visi avokado kubeliai iš žievelės (tereikia užkišti šaukštelį prie krašto ir apvažiuoti aplinkui visą žievelę.) Jeigu norisi, prieš valgant per skrebutį galima kelis kartus perbraukti česnako skiltele.
Taip pat turiu perspėti, kad šis patiekalas šaukte šaukiasi lengvo vyno šalia, tad jei gaminsite pusryčiams, kyla reali grėsmė pradėti gerti nuo ryto :) 

Šitaip va ir va kaip pjaustomas avokadas.

Kepa.

Dramatiškai raudona lėkštė labai tinka prie tokio smagaus maisto.

Tai tiek apie grill avokadus.
Martina, tikiuosi pažadą įvykdžiau!
Skanaus ir iki :)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą