2015 m. spalio 25 d., sekmadienis

Žodis apie Meksiką, Quesadilla su ančiuviais ir pomidorų-vynuogių salsa


Meksikiečių virtuvė mylima visame pasaulyje. Niekas nebūna mylimas šiaip sau - ji tos meilės nusipelnė. Sunku rasti abejingų tokiems Meksikos virtuvės hitams kaip čili troškinys (Chili Con Carne), tako (tacos), gvakamolė (qacamole), načios (Nachos), kesadilija (Quesadilla) ir t. t. Visi šie patiekalai pagaminami itin lengvai, yra iš gerų produktų ir labai skanūs. Meksikiečių maistas ypač tinkamas vakarėliams, nes daug ką galima valgyti rankomis. Žinoma šie populiarieji patiekalai yra tik labai maža dalis to ką gamina šeimininkės Meksikoje, bet šaltam lietuviškam rudeniui užtenka ir to. Šiandien dedu vieno greičiausiai pagaminamų meksikietiškų patiekalų, kesadilijos, receptą. Ji labai lengvai pasiduoda improvizacijoms, sugadinti beveik neįmanoma, atima labai mažai laiko ir yra tikrai skanus reikalas tiek pietums, tiek vakarienei, tiek draugų baliukui. Prie kesadilijos paprastai patiekiama pagardų, aš dariau salsos, bet galima ir trintų avokadų padažo ar pan. 
Kesadilijos principas labai paprastas: imama tortilija, į ją dedama sūrio + pasirinktų pagardų (dažniausiai daržovės ir / arba mėsa), tortilija perlenkiama arba ant viršaus dedamas kitas paplotėlis, pakepama ant grotelių ar sausoj keptuvėj iš abiejų pusių, supjaustoma trikampiais ir bam patiekalas jau baigtas. Šį kartą į kesadiliją įdėjau šaldytuve užsigulėjusius ančiuvius, truputį marinuotų agurkėlių ir čili pipiriuko. Buvo skanu!

Qesadilla
2 porcijos:
2 tortilijos papločiai;
4-5 ančiuviai;
2 marinuoti karnišonai;
1 mažas čili pipiras;
100 g tarkuoto kietesnio sūrio (Guoda ar pan.)

Imam tortilijos paplotėlius, ant jų pasklaidome sūrį, griežinėliais pjaustytus agurkėlius, čili pipirus ir pasmulkintus ančiuvius. Įkaitiname sausą grilinę keptuvę, dedame perlenktas tortilijas su įdaru ir pakepame po porą minučių iš abiejų pusių (kol atsiras gražūs ruoželiai nuo keptuvės ir viduje išsilydys sūris), supjaustome trikampiais ir tiekiame su pagardais.

Pomidorų-vynuogių salsa (receptas nutolęs nuo Meksikos - mano variacija)
2 porcijos:
2 pomidorai;
10 vynuogių;
pusė nedidelio svogūno;
pusė nedidelio čili pipiro;
šlakelis balzaminio acto;
šlakelis citrinos;
truputis druskos;
šviežiai grūstų juodų pipirų.

Pomidorus nulupam ir smulkiai supjaustom, vynuoges ir svogūną taip pat smulkiai sukapojame, pagal skonį dedame prieskonių ir griežinėliais pjaustyto čili, pašlakstome actu, citrina, paliekame viską kokioms 5 min. pasimarinuoti, pabaigoje, jeigu yra noro, įdedame žalumynų ypač tinka kalendra.

Krauname į lėkštę kesadiliją, šalia indelį su salsa, imam pirštais paplotėlį, užsidedame salsos ir kandame! Viskas, truputis Meksikos jau burnoje :)

Kesadilijų gaminimo eiga.

Peilis-ratukas palengvina pjaustymo procesą, bet jis visai nėra būtinas. Paprastas aštrus peilis irgi tinka.

Su pagardais galima improvizuoti ne ką prasčiau nei su pačia kesadilija

Kąsnis. 

Tiek saulėtos Meksikos darganotame europietiškame rudenyje :)
Iki greito!
G.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą