2015 m. lapkričio 10 d., antradienis

Kai nieko neturi, tai ir nereikia nieko. Trinta morkų sriuba


Man žiauriai patinka patiekalai, kuriems nereikia daug ingridientų. Labai dažnai jie būna paprasti, tikri, stulbinančiai gardūs ir nebrangūs. Tiesa, niekada neskaičiuoju prieskonių, aliejaus, čili, citrinos ar panašių dalykų kaip ingridientų, nes jų šiaip ar taip visada turiu. 
Sriubas mėgstu ir virti, ir valgyti tik bėda ta, kad dažnai jų užsimanau ekspromtu, čia ir dabar, o iš ko išvirti nelabai turiu. Mano namuose niekada nebūna bulvių, tad beveik visos tradicinės sriubos jau pasitraukia į šalį. Dievinu šaltibarščius, bet kefyro irgi visada tenka kulniuoti į parduotuvę, ir t. t., žodžiu, komplikuotas reikalas. Bet kai labai labai norisi sriubos, jokios kliūtys nesustabdo. Neseniai supratusi, kad mano šaldytuvą ištikusi daržovinė krizė (pavargusi salota, pomidoras ir kelios morkos), lauke pila lietus kaip iš kibiro, o man mirtinai reikia sriubos, pabūriau, pasukau galvą, panaršiau internete ir išsiviriau nerealiai skanios trintos morkų sriubos. Pabaigoje dar į ją įdėjau sūdytos lašišos ir išėjo tokia visai puošni ir prabangi nerealiai gražios spalvos sriubytė. Vietoj lašišos labai tiktų ir su česnakais pačirškintos krevetės ar itališkos duonos skrebučiai. Tiesa, puiki ši sriuba ir be jokių priedų, ypač jeigu norisi pataupyti. 

4 porcijoms reikės:
apie 500 g morkų (dėjau 5 ar 6 vidutinio dydžio);
1 didelio svogūno;
2 skiltelių česnako;
1/2 čili pipiro be sėklų;
šaukšto sviesto;
apie 1 l sultinio (naudojau vištienos sultinį);
druskos, šviežiai maltų pipirų, maltos saldžiosios paprikos miltelių;
200 g sūdytos arba rūkytos lašišos (nebūtinai).

Morkas nuskutame ir sutarkuojame, svogūnus supjaustome plunksnelėmis, česnaką ir čili smulkiai sukapojame. Puodo dugne išlydome sviestą (kad nedegtų galima truputį aliejaus įpilti), beriame daržoves ir pakepiname nuolat maišydami kol sukris. Kepant bėriau truputį druskos, pipirų ir įvožiau gerą žiupsnį maltos paprikos. Tada supilame maždaug pusę sultinio ir verdame ant mažos ugnies apie 20 min. Esmė tame, kad skystis turi tik tik semti daržoves, jei jo bus per daug sriuba skaniai nesusitrins, todėl aš įpyliau tik pusę sultinio, o virimo eigoje dar porą kartų jo dapyliau po truputėlį. Išvirus daržovėms sriubą sutriname elektriniu trintuvu, tada paragaujame ar visko užtenka, jei ne, papildome druska ar pipirais. Sutrintą sriubą vėl statome ant ugnies, dedame nedideliais gabalėliais pjaustytą lašišą ir paverdame kol užvirs. Viskas. (Jei dėtumėte skrebučius arba krevetes - tai reikėtų daryti prieš pat tiekiant.) Deja, gaminimo eigos nenufotografavau, nes tikrai nemaniau, kad ši atsitiktinė sriuba iš paprasčiausių morkų bus verta tinklaraščio. Bet ji verta! Enjoy

Labai saulėta sriuba. 

Bandykit, ragaukit ir rašykit ar patiko!
Iki greito ;)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą