2015 m. lapkričio 15 d., sekmadienis

Kaip paruošti aštuonkojį?


Kai prieš kurį laiką ankstyvą rytą mindžikavau Rimi žuvies skyriuje laukdama, kada man bus pasvertas aštuonkojis, greta stovėjusi senutė paklausė: "O kaip paruošti aštuonkojį?" Pora sakinių pasakiau esmę, o ji man ir sakys: "Reikia, viską reikia gyvenime pabandyt, pabandysiu..." Nežinau, ar ji pirko tą dieną savo oktopusiuką, bet jei pirko, tikiuosi, jai pavyko jį pasigaminti skaniai. O aštuonkojo paruošimas visai be reikalo yra apraizgytas visokiais mitais. Šiaip jau jį reikia gerai išvirti, o paskui jau gali daryt ką nori - bus skanu. Aš savąjį aštuonkojį užsišaldžiau (kai kas sako, kad tai kone vienintelė jūros gėrybė, kurios skoniui užšaldymas ne pakenkia, o padeda), o kai jau atėjo metas gaminti, atitirpinau, šiek tiek pamušiau čiuptuvus plaktuku skirtu mėsai mušti, tada užsikaičiau didelį puodą vandens, užvirus įdėjau dosniai druskos, gabalą citrinos, svogūną, lauro lapą, saliero kotą... Suėmiau aštuonkojį už makaulės ir 4 kartus panardinau į vandenį 3 sekundėms. Tai vadinama aštuonkojo gąsdinimu :) Šios procedūros metu matosi, kad po kiekvienų 3 sekundžių čiuptuvai vis gražiau susisuka. Atlikus šį veiksmą, visą aštuonkojį reikia nardinti į puodą, sumažinti ugnį ir virti jį 2 val. Po 2 valandų lėto virimo jau traukiant jį lauk, jausis, koks minkštas ir paslankus tapo. Po virimo reikia pašalinti atšokusią odą ir aštuonkojį galima naudoti patiekalams. Galima atvėsinti, pamarinuoti ir naudoti salotoms, galima grilinti, galima dėti į troškinius, ant sumuštinių ar pan. Aš savąjį kepiau. Kadangi mano oktopusiukas buvo vos pusės kilogramo, tai jo 3 žmonėms būtų nepakakę, tad dar prigriebiau 3 atšildytus kalmarus. Atvėsusį aštuonkojį ir kalmarus trumpai pamarinavau saldžiarūgščiame marinate ir iškepiau. Buvo labai skanu!

3 porcijos:
3 kalmarai;
1 virtas aštuonkojis (kaip išvirti aprašyta aukščiau);
1 šaukštas medaus;
3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
4-5 šaukštai balzaminio acto;
1/2 citrinos;
6 šaukštai tamsaus sojų padažo;
žiupsnis druskos;
žiupsnis pipirų;
1 šaukštas pomidorų pastos;
3 skiltelės česnako;
1 čili pipiras;
truputis sviesto ir aliejaus kepimui.

Aštuonkojį supjausčiau dviejų kąsnių dydžio gabaliukais, kalmarų vieną pusę įpjoviau kas pusę centimetro. Dubenėlyje sumaišiau aliejų, citrinos sultis, actą, druską, pipirus, medų, soją, pomidorų pastą ir šiuo marinatu užpyliau jūros gėrybes. Palaikiau keletą valandų. Į įkaitintą keptuvę įpyliau lašą aliejaus ir įdėjau šaukštelį sviesto, pakepiau smulkintą česnaką ir čili kol pakvipo, tada sudėjau iš marinato ištrauktas jūros gėrybes ir pakepiau apie 3 minutes pavartydama, kad paskrustų iš abiejų pusių, tada supyliau pusę nusistovėjusio marinato ir kepiau dar 7 minutes kol padažas sutirštėjo ir gražiai apkibo jūros gėrybes, patariu kepimo eigoje paragauti ar netrūksta rūgštumo, saldumo ar druskos.
Iškepusius aštuonkojį ir kalmarus patiekiau su įvairių rūšių salotom ir česnakine duona. Buvo labai skanu!

Aštuonkojo virimo procedūra vizualiai :)

Kad būtų paprasčiau įpjauti tik vieną kalmaro pusę, į jo vidų galima ką nors įkišti - mentelę, peilį, etc.

Nuostabi vakarienė, prie kurios vynas privalomas!

Trims buvo pats tas!

Iki greito ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą