Šį kartą be didelės įžangos - artėjant pavasariui maistas turi būti spalvotas ir taškas. Po žiemos organizmas ilgisi saulės, ilgisi žalumos, ryškių spalvų...
Beje, visus labai sveikinu sulaukus paskutinio žiemos mėnesio. Jis kaip koks supratingas tolimas giminaitis ilgai svečiuose neužsibūna, tik 28 dienelės ir oficialiai jau PAVASARIS. Aišku, galite pabūti pesimistais ir paniurzgėti, kad kovas bus snieguotas, o balandis šaltas, o gegužę nežydės vijokliai ir kaimyną Bronių kita paviliojo... Bet tokie paburbėjimai manęs nejaudina: saulė aukščiau, šviesu ilgiau, gamta nori nenori pradeda budintis ir Pavasaris, ir gėris, ir grožis, ir meilė jau čia :) O tada... Tada perduodu žodį Henrikui (ne tam kur beveik medikas, tam kur Radauskas), nes jis apie pavasarį ir mano mylimiausių medžių žydėjimą yra paeiliavęs puikiausiai:
Velniop nueina aukštas menas,
Ir nebegalima liūdėt,
Kada pavasarį kaštanas
Už lango pradeda žydėt.
Jis verčia lyti karštą lietų
Ir pūsti vėjus iš pietų,
Jis žydi taip, kad išsilietų
Kaip upės širdys iš krantų,
Kad nuo stalų nulėktų knygos,
Kad alptų tvankūs vakarai,
Kad imtų siausti tokios ligos,
Kurių nežino daktarai,
Kad viskas degtų ir putotų,
Kad paukščiai švilptų, kol užkims,
Kad naktį motinos raudotų,
Namo negrįžtant dukterims...
O medžiuos dega tylios žvakės -
Baltuos žieduos rausvi taškai, -
Ir pareini namo apakęs,
Ir plunksna rašalą taškai.
(Radauskas, Henrikas. Strėlė danguje: Eilėraščiai. - Chicago: Saulius, 1950.)
O nuo poezijos iki košės tik vienas žingsnis. Na gerai, gal kitur ir kitiems ne vienas, bet man ir mano tiklaraštyje tai tikrai taip yra :)
Žaliųjų žirnelių košė su lašišos kepsneliu ir karštais pomidorais:
1 porcija:
2 saujos šaldytų žaliųjų žirnelių;
1 skiltelė česnako;
2 saujos šaldytų žaliųjų žirnelių;
1 skiltelė česnako;
pusė šaukštelio sviesto;
150 g. lašišos;
5 vyšniniai pomidoriukai;
druska;
citrina;
aliejus;
krapai.
150 g. lašišos;
5 vyšniniai pomidoriukai;
druska;
citrina;
aliejus;
krapai.
Lašišos kepsnelį pamarinuojame žiupsneliu druskos, šlakeliu alyvuogių aliejaus ir trupučiu citrinos sulčių. Kol ji ilsisi, į keptuvę dedame sviestą, beriame žirnelius, metame nuluptą česnako skiltelę. Pakepiname kelias minutes, pasūdome. Žirneliai kepa labai trumpai, vos porą minučių, turi būti šilti ir minkšti, bet nepraradę spalvos ir formos. Keptuvės turinį krečiame į smulkintuvą, sutriname ir paliekame uždengtame smulkintuve "šusti" savo garuose.
Keptuvėje įkaitiname truputį aliejaus, dedame lašišą ir apkepame iš visų pusių po kelias minutes (laikas priklauso nuo gabalėlio storio). Kepimo pabaigoje šalia įmetame pašildyti pomidorus, juos pabarstome druska ir šviežiais krapais. Į lėkštę dedame košę, ant jos žuvelę ir šalia pomidorus.
Labai skanu :) O tą žalią košę vieną galėčiau kirsti ir laukti pavasario, mmmm....
Žirnelių atšildyti nereikia, truputis drėgmės niekuo jiems nepakenks.
Nemarinuokite žuvies iš anksto, užteks paprieskoniuotai pailsėti keletą minučių.
Skanu ir spalvota.
Galima būt madingam ir kepti pomidoriukus su visa šakele. Bet ai, kas čia tos mados, kai pilvas gurgia...
Tai tiek šiam kartui. Užbėgdama už akių pamurmėjimams, kad tai jau antras lašišos receptas iš eilės, noriu pasakyti, kad visai ne. Čia žaliausio žiemos žalumo - žirnelių košės receptas :D O lašiša puikiai prie jos dera, bet galima priderinti ir ką nors kitą. Jei taip ir padarysit, parašykit kaip pavyko.
Gero vakaro, geros savaitės, gero vasario, gero pavasario :)
Gintarė.
Gero vakaro, geros savaitės, gero vasario, gero pavasario :)
Gintarė.
Vat Radauskas ir man paskutiniu metu galvoje sukasi ....
AtsakytiPanaikinti