2014 m. spalio 20 d., pirmadienis

Sweet Ribs arba ką valgo Homeris Simpsonas


Saldūs, lipnūs kiaulienos šonkauliai yra tai, ką galima sutikti praktiškai viso pasaulio maitinimo įstaigose. Jie populiarūs Europoje, Azijoje (ypač Kinijoje) ir žinoma Amerikoje. Mūsų krašte labai ilgai kiauliena ir saldumas buvo visiškai skirtingose barikadų pusėse ir beveik niekas negamino saldžių kiaulienos gaminių. Aš pati irgi visada buvau gana priešiškai nusiteikusi visokiems obuoliams, džiovintoms slyvoms ar konservuotiems persikams mėsos patiekaluose. Neskanu ir taškas. 
Bet tai ir yra neskanu, nes dažnai tas saldumas yra įkyrus, užgožiantis mėsą ir visiškai netinkamas. Bet yra ir kitokia saldumo ir sūrumo dermė. Praktiškai nerasite žmogaus, kuris nemėgtų sūrios karamelės ar šokoladinių batonėlių su sūdytais riešutais. Tai skanu ir taškas. Nereikėtų ir labai raukytis žiūrint kaip valgomi amerikietiški blyneliai su klevų sirupu ir itin traškia šonine, arba kaip gausiai kiaulienos šonkauliai aptepami saldžia glazūra. Tai tikrai skanu, jei tik paruošta tinkamai, o smegenys atviros naujovėms (kurios iš tiesų ne tokios jau ir naujos). Man saldūs šonkauliai yra skanūs tada, kai glazūroje yra pakankamai aštrumo, kvapnių prieskonių, sūrumo, rūgštelės ir žinoma saldumo. Tokie šonkauliai paruošiami labai paprastai, yra lipnūs, kvapnūs ir tinkami kepti tiek lauke, tiek orkaitėje. Puikus patiekalas, net Homeris Simpsonas tokio neatsisakytų :) 
Tiesa, man kaip ir daugeliui, nelabai patinka, kad dažnai parduotuvėse šonkiauliai būna nudrožti iki pat kaulo ir dar padžiūvę. Na, tokie nykūs ir bemėsiai... Yra du variantai: arba ieškoti ir atrasti parduotuvę, kurioje būtų padorių šonkaulių (tikrai būna), arba pirkti pačią liesiausią, kokią tik rasite, šoninę su kaulu ir tokiu pačiu būdu ruošti ją. (Šį kartą rinkausi būtent šį variantą).

2 porcijoms reikės:
apie 600 g. kiaulienos šonkaulių arba šoninės su kaulu;
1 svogūno;
3 skiltelių česnako;
druskos;
vandens.

Glazūrai:
2 šaukštų medaus arba šaukšto medaus ir šaukšto farino sukraus;
2-3 šaukštų tamsaus sojų padažo;
2-3 šaukštų citrinos sulčių;
šaukšto balzaminio acto;
1 cm tarkuoto imbiero;
pusės čili pipiro (gali būti džiovintas);
džiovintos maltos paprikos;
džiovintų čiobrelių;
3 skiltelių česnako;
druskos;
aliejaus kepimui;

Jei naudojame šonkaulių juostą ją padaliname gabalėliais po 1 ar 2 kauliukus, jei šoninę, pašaliname odą ir supjaustome tokiais gabaliukais, kokiais leidžia kaulai. Nuplauname mėsą, dedame į puodą, ten pat dedame galvą svogūno, kelias skilteles česnako ir šiek tiek druskos. Užpilame viską šaltu vandeniu ir verdame. Užvirus nugraibome putas ir paliekame virti maždaug 30-60 min. Per tą laiką pasiruošiame glazūrą, sumaišoe visus jai skirtus ingridientus. Tirštumas turėtų būti vidutinis, kaip skystos grietinės (jei glazūra labai skysta, teks ją pakaitinti įdėjus šiek tiek krakmolo, o tada atvėsinti). Išvirusią mėsą, gausiai aptepame glazūra, dedame į kepimo indą pateptą aliejumi ir kepame orkaitėje apie 20-30 min., kol gražiai apskrunda, bet nepradeda degti. Ant iškepusių šonkaulių užbarsčiau smulkiai pjaustyto mėlynojo svogūno ir sunokusio granato sėklų. Prie taip paruoštos mėsos itin tinka marinuotos, ryškaus skonio daržovės, orkaitėje keptos bulvės ar gera, minkšta duona. O atšalusią mėsą, nedideliais gabalėliais nugramdžius nuo kaulo, sumaišius su BBQ padažu, svogūnu ir granato sėklomis išeina tobuli sumuštiniai ant grūdėtos duonelės. Susigundėt? Foto reportažas čia: 

Jeigu nėra šonkaulių, tinka ir maksimaliai liesa šoninė su kauliukais.

1 etapas. Išvirti mėsą.

 Sausi prieskoniai + imbieras, + česnakas

Glazūrą galite paragauti ir pasireguliuoti skonį. Ji turi būti saldžiai aštroka, su citrinos ir druskos užuominomis. 

Glazūruota mėsa keliauja į orkaitę arba ant grotelių.

Kepa.

Iškepė! Gražiai apskrudę, lipnūs, saldūs šonkauliai. Kur Homeris?

Man labai patiko neaštrūs svogūnai ir granato sėklos šalia.

Kadangi naudojau šoninę, tai mėsos buvo nemažai. Man vienai užteko 2 pietums ir keletui nedidelių sumuštinių.

Tai va tokie reikalai mėsėdžių pasaulyje :) Rudenį ir žiemą tokių patiekalų kartais norisi, bet piknaudžiauti jais nereikėtų.

Skanaus!
Iki greito :)
Gintarė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą