2014 m. lapkričio 2 d., sekmadienis

Jūrų šukutės (scallops) - šventė per porą minučių


Aš net nežinau ar noriu ką nors rašyti. Žinau, kad reikia, bet aš labai tingiu ieškoti nenuvalkiotų žodžių jūros gėrybėms liaupsinti. Jūros gėrybės yra labai skanu, nerealiai greitai pagaminama ir dar sveika - ar bereikia dar ką nors sakyti..?
Gal geriau papasakosiu apie pačias šukutes. Jūrų šukutės - labai įdomus dalykas, pasirodo, šios gražios, didelės kriauklės (tokiose kriauklėse multikuose undinėlės gyvena) yra labai judrios. Jos atsidarydamos ir užsidarydamos keliauja sau po žingsnelį visą savo gyvenimą. Ir šiuo būdu užsipompuoja vieną raumenį. Būtent tas raumuo ir yra skanioji, geroji šukutės dalis. Šukučių skonis nepakartojamas, primena krevetės mėsą, bet žymiai švelnesnis ir ne toks saldus, galima palyginti su šviežiu, švelniu baravyku ir balta jūrine žuvimi. Toks švelnus, bet pilnas ir nepaliekantis abejingų skonis.
Yra įvairių receptų su šukutėmis, bet dažniausiai jie neįmantrūs, nes jokio įmantrumo tokiam gėriui nereikia, nesinori užgožti to tobulo kąsnelio. 
Nuostabiai sekmadienio vakarienei gaminau svieste su žolelėmis keptas šukutes ir žaliųjų žirnelių piure.

Reikės (2 porcijos):
200 g. šukučių;
1 šaukšto minkšto sviesto;
1 skiltelės česnako;
kuokštelio šviežių arba šaldytų krapų;
žiupsnio druskos;
šiek tiek šviežiai grūstų pipirų;
skiltelės citrinos.

(Žirnelių piure receptą rasite čia.)

Taigi, jei šukutės šaldytos (Lietuvoj kitokių vargu ar gausite), jas reikia atitirpinti kambario temperatūroje. Pirmiausia pasiruoškite garnyrą, nesvarbu, ar tai bus skrebučiai, ar žirnelių piure, ar kokios salotos - viską padarykite prieš ruošdami šukutes. 
O jau tada keptuvėje išlydome sviestą, dedame šukutes, dedame žalumynus, įspaudžiame česnaką, pabarstome druska ir pipirais ir kepame apie 2 minutes. Pabaigoje minimaliai pašlakstome citrina. Į lėkštę dedame garnyrą, šukutes ir truputį keptuvėje likusio skysčio (beje, jį labai skanu paskui surinkti su šiltu čebatos skrebučiu).
Viskas, patiekalas, kuris idealiai tiks tobulam sekmadieniui, romantiškam vakarui, gimtadieniui, naujiems metams ar tiesiog atšvęsti gyvenimą yra paruošiamas per porą minučių. Bam ir laimė :) 

Įkaitintas sviestas, šukutės, šaldyti krapai, druska, pipirai, česnakai.

Pora minučių ir lėkštėje. 

Jei perkepsite šukutes, jos bus neįkandamos, o jei iškepsite tinkamai - minkštos ir švelnios.

Ačiū Neringai už šukutes ir ačiū Jums, kad skaitėte :)
Geros savaitės ir tobulų vakarienių!
Gintarė



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą