2013 m. spalio 18 d., penktadienis

Sese, padaryk sumuštinį arba ką valgom, kai tingim gamint


Kad šį kartą aš atėjau papliurpt apie sumuštinius, tikriausiai aišku iš pavadinimo. 
- Kas ta sesė? - Aš ta sesė :)
Sumuštiniai nėra mano maistas kasdieninis, dažniausiai mano namuose nerasi nei duonos, nei batono - labai jau jie dideli mano suknelių priešai. Bet kartais gaminti sumuštinius tenka dažniau nei valgyti. Sumuštinių ekspertas (valgymo, ne ruošimo prasme), gerbėjas ir mylėtojas yra mano brolis. Ir žodį seesė aš paprastai girdžiu tik tada, kai jis prašo sumuštinio. Jo sumuštiniai būna dideli, šalti arba karšti, bet visada su daug majonezo, svogūnų, sviestu... Padarau, bet nelabai tais kūriniais žaviuosi :) 
Visai kas kita, kai sumuštinius ruošiu sau arba draugams.  Tada būna įvairių variacijų. Naudoju sūrius, grybus, žuvį, įvairią mėsą, įvairias daržoves, padažus ir pan.
Kad sumuštiniai visada būtų skanūs užtenka žinoti kelias taisykles.

Jei sumuštinį padarysi ir iš karto suvalgysi, ant jo galima dėti praktiškai ką tik nori, galima netepti sviesto, galima laistyti padažais ir t. t.

Jei sumuštinis iki suvalgymo turės pakentėti kelias valandas, tada reikia pasirūpinti, kad duona ar bandelė per tą laiką netaptų kempine. Nuo to visų pirma apsaugo sviestas ir sveikas protas dedant drėgnus produktus.

Yra netgi tokių sumuštinių, kurie skanesni pailsėję per naktį. Jiems negalima naudoti šviežių daržovių, privalomas sviestas ir gerai parinkta duona. Kada nors įmesiu tokių sumuštinių receptą.

O šiandien dalinuosi šios dienos pietumis. Prisisvaigome su kolege, kad penktadienį eisime pietauti į lauką. Kur nors ant suolelio, su sumuštiniais ir vaizdu į krintančius lapus. Tad ryte atsikėlusi pritepiau sumuštinių. Deja valgėm juos kabinete, nes lauke lijo. Bet vis tiek buvo gerai. Ir netgi išgirdau patį mieliausią komplimentą ever: "tokių gražių sumuštinių dar gyvenime nemačiau" :)

O sumuštiniai buvo paprasti, dviejų rūšių - su bagete, daržovėm, vištiena ir su duona, sūriu, saulėj džiovintais pomidorais, dešra.


Švelnūs sumuštiniai su vištiena
4 nedideliems sumuštiniams reikia:
1 maža bagetė arba pusė didelės;
truputis sviesto;
apie 120 g. virtos vištos krūtinėlės;
pasmulkinto salotos lapo;
dviejų griežinėliais pjaustytų ridikėlių;
vidutinio dydžio pomidoro.



Pirmiausia reikia paminėti, kaip verdu vištieną sumuštiniams arba salotoms. Viskas kaip ir paprasta, tik verdant įdedu pusę citrinos, galvutę česnako ir gabalą poro. (Druska, tikiuosi, visiems savaime suprantama.) Su šiais priedais išvirta mėsa būna trapi ir švelni. Tiesa, sultinio jau nepanaudosi, nes nuo citrinos bus kartu.
Taigi krūtinėlę išsiverdame iš vakaro ir atšaldome.
Pirmiausia perpjauname bagetę išilgai, patepame plonu sviesto sluoksniu. Ant vienos pusės dedame vištienos, pomidorų, salotų, ridikėlių, paberiame šviežiai grūstų pipirų ir suvožiame su kita puse. Aštriu peiliu perpjauname į kiek norime dalių (dalinau į keturias). Atkerpame tiek juostų kepimo popieriaus, kiek turime sumuštinių, įvyniojame iki pusės, perrišame juostele ir sumuštiniai ne tik kad paruošti, bet ir lengvai transportuojami.

Sumuštiniai su dešra ir saulėje džiovintais pomidorais
4 nedideliems sumuštiniams reikia: 
4 riekelių grūdėtos, forminės duonos;
trupučio sviesto;
pusės mocarelos rutuliuko;
8 riekelių geros, šaltai rūkytos dešros arba kumpio;
kelių saulėje džiovintų pomidorų (aliejuje);
trupučio krienų.


Duonos riekeles užtepame plonu sluoksniu sviesto. Ant dviejų riekelių dedame plėšytos mocarelos (jei sūris geras, sluoksniuojasi panašiai kaip mėsa), guldome saulėje džiovintų pomidorų, dešros. Jos viršų vos vos patepame krienais. (Kadangi nuo kitų sumuštinių liko daug supjaustytos salotos, tai uždėjau ir čia po truputį, bet visai nebūtina.) Užvožiame ant viršaus likusiomis duonos riekelėmis ir perpjauname sumuštinius per pusę. Jeigu juos reikia transportuoti arba šiaip norisi valgyti nesibaiminant, kad viskas byrės per kraštus, taip pat įvyniojame į kepimo popierių. 

Štai taip atrodė penktadieniniai pietūs ofise :) 


Kad ir ne lauke, bet vis tiek buvo gerai! O kitą kartą prieš planuodami sumuštininius pietus, pasidomėsime orų prognozėmis :)

Gražaus savaitgalio, skanių sumuštinių ir nepasišiaušusių orų!

Myliu. Bučiuoju.
Gintarė iš Gintarinės virtuvėlės

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą