2013 m. spalio 5 d., šeštadienis

Pasisriubinėjimai (Dvi guodžiančios sriubos rudeniui)

Vėl ruduo naktimis, lietumi kris... Na nebūtinai lietumi tas ruduo krinta :) Krinta ir raudonais lapais, vilnoniais šalikais, karšto vyno samčiais, sriubos puodais...
Sriubų virimo džiaugsmą atradau prieš kokius 5-6 metus. Kaip tik buvo ruduo, pradėjau gyventi su nauja kambarioke, kuri visai nemokėjo gaminti ir dar buvo vegetarė :) Taigi norėjosi kažką skanaus, gero ir gardaus ruošti, kas tiktų abiem. Taip ir prasidėjo sriubų era. Virėm jas iš visko: kopūstų, raugintų agurkų, pomidorų, šaldytų ir šviežių daržovių, kruopų, makaronų... Sriuba yra gerai. Sriuba yra toks guodžiantis, rudeniškas maistas. Sriuba yra meilė. Va taip va :)

Norint skanios sriubos, reikia skanaus sultinio. Aš nesakau, kad skanaus sultinio nebūna pirkti. Būna, tik paieškoti gerai reikia. Bet visai nesudėtinga ir savo pasiruošti ir įsimesti į šaldymo kamerą. Vištienos sultiniui išvirti aišku reikia vištienos, galima imti bet kurias dalis, gai būti karkasas nukaulinus vištą, gali būti sparneliai ar visa višta, kaip jau norisi. Aš dažnai verdu iš karkaso ir (ar) sparniukų.

Taigi vištienos sultiniui reikia:
 vienos vištos karkaso arba pusės kilogramo sparnelių;
1 didelės smulkiai pjaustytos morkos;
pusės galvutės česnako;
vienos galvutės svogūno;
lauro lapelio;
įvairių pipirų mišinio,
druskos;
poros litrų vandens.

Pirmiausia į puodą įdedu tik vištieną, užpilu vandeniu, kad apsemtų ir paverdu kol pakyla puta. Nupilu, perplaunu ir vėl užpilu švariu vandeniu (pagal mano puodą, reikia poros litrų), tada sudedu visus likusius ingridientus ir palieku užvirt. Kai užverda, sumažinu ugnį iki minimumo ir kartais pažiūriu ar nereik nugraibyt putų, per pusantros-dvi valandas išverda. Tada dar dėl švento skaidrumo galima nukošti per merliuką, bet ne visada tiek terliojuosi.



Paprastai kai išverdu sultinį, dalį jo padedu, o iš kitos dalies ir išvirusios mėsytės pasidarau sriubytės. Nuotraukoje sriuba iš:
litro vištienos sultinio;
vienos nemažos bulvės pjaustytos kubeliais;
vienos smulkiai pjaustytos morkos;
saujos šaldytų šparaginių pupelių;
saujos šaldytų žirnelių;
kelių virtų sparnelių;
prieskonių: džiovintų žolelių, druskos, pipirų ir trupučio sviesto.

Kūrybos eiga:
Paprastai viskas vyksta taip: perkošiu išvirtą sultinį, pusę jo pasidedu kitam kartui. O likusią pusę, su vištienos sparneliais arba nuo karkaso nurinkta mėsyte pasilieku. Kaičiu kitą puodą, sumetu morkas su česnaku ir gabaliuku sviesto ar šlakeliu aliejaus ir pakepinu, tada užpilu sultinį, sumetu pupeles ir bulves ir verdu kol daržovės suminkštės (vištiena gali virti kartu, galima vėliau įdėti, kartais kol verda daržovės ją nurinkinėju nuo kaulo). Virimo pabaigoje sudedu žirnelius ir paragauju, kokių prieskonių norisi. Viskas. Belieka pilstyti ir valgyti. Man patinka tokios sriubos - jos atstoja ir pirmą, ir antrą pietų patiekalą. :) 

Kitas ne mažiau mielas ir guodžiantis džiaugsmas yra trintos sriubos. Viena mano mėgstamiausių yra ši - cukinijų sriuba su nedideliais minkštais vištienos gabaliukais. 

2 nedidelių cukinijų;
2 svogūnų;
paprikos;
2 morkų;
400 g vištienos file;
Šaukšto pomidorų pastos;
Sultinio (dėjau savo šaldytą, galima šviežio, galima pirktinio);
Trupučio balzamico acto, druskos, grūstų įvairių pipirų, džiovintos kalendros, citrinos, alyvuogių aliejaus, sviesto.

Į puodo dugną pašlakstome aliejaus ir įmetame apie 10 g sviesto. Nuplautas, nuluptas daržoves supjaustome maždaug vienodais gabaliukais, cukinijas galima pusmėnuliais (jei cukinijų sėklos susiformavusios, jas reikia pašalinti su visa membrana).

Kaičiame puodą ir nuolat maišant jame pakepame daržoves, kol svogūnai paskleidžia aromatą ir daržovės sukrenta. Tada užpilame sultiniu, kad vos semtų ir paliekame virti.
Vištieną supjaustome mažais gabaliukais. Pašlakstome alyvuogių aliejumi, užspaudžiame cirtinos sulčių, pabarstome druska ir pipirais. Kelias minutes patriname rankomis ir metame į keptuvę. Jei keptuvė gera aliejaus daugiau pilti nereikia, užtenka nuo marinato. Kepame kol išleistas skystis pragaruos ir mėsytė bus iškepusi, nuolatos pamaišome, kad mėsa neskrustų, o būtų tokie balti, minkšti kąsniukai.
Jei visos daržovės suvirė, sriubą kruopščiai sutriname, tada vėl užkaičiame, įdedame pomidorų pastos, druskos, pipirų, balzamico acto, įspaudžiame truputį citrinos, įberiame kalendros ar kitų mėgstamų žolelių ir maišant paragaujame ar skonis pakankamai intensyvus ir malonus. Tada suberiame vištienos gabaliukus, dar minutėlę paverdame ir viskas - ponia sriuba garuoja. Aš šią sriubą paprastai darau aštresnę, kad jaustųsi pipiriukas, tada švelni vištiena labai smagiai groja su aštresniu pagrindu ir dar labiau šildo pirmos sezono slogos proga.

Tai gerų visiems pasisriubinėjimų ir gražaus rudens.

Nepamirškit, sriuba yra meilė!
Gintarė iš Gintarinės virtuvėlės :)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą