2013 m. lapkričio 3 d., sekmadienis

Švilpikai - šiltas, jaukus, naminis patiekalas. O tu pašvilpauki, bernioke...


Kas geriausias lietuvio draugas? Ne, ne šuo. Geriausias lietuvio draugas yra BULVĖ. 
Aš nesu labai draugiška nei šunims, nei bulvėms... Yra - gerai, nėra - dar geriau :) Bet vis dėlto reikia pripažinti, kad bulvė yra nusipelniusi visos tos šlovės, kurios sulaukia. Juk iki jos atsiradimo mūsų žemyne, gerokai dažniau siausdavo badas. O bulvė - gerai derantis, sotus ir rimtas reikalas - pamaitina daugybę alkanų pilvų. Negaliu sakyti, kad visai nevalgau bulvių. Tiesiog paprastų virtų ar keptų, kaip garnyro, man jų nereikia. Net prie šaltibarščių dažniausiai neverdu. Bet mandresnius, žieminius ir gerai paruoštus patiekalus: kugelį, žemaičių blynus, piemenų pyragą, cepelinus, bulvių salotas - valgau. Vienas tokių smagesnių, jaukių patiekalų iš bulvių yra ŠVILPIKAI. Šio sekmadienio šeimos pietums juos ir ruošėme. 

Reikės:
didelio puodo virtų bulvių (išvirėme apie 2 kg. bulvių);
miltų;
dviejų kiaušinių;
druskos. 

Pirmiausia išverdame bulves pasūdytame vandenyje, nukošiame ir sugrūdame.


Tada įdedame išplaktus kiaušinius ir maždaug 1/4 bulvių masės miltų. Dėjau miltus iš akies (kelias saujas) ir vis minkydama žiūrėjau ar jau pavyksta iš tešlos susukti netrūkinėjantį rutuliuką. Kai tešla dar kibi, bet jau įmanoma formuoti - miltų gana. Padauginus jų, švilpikai bus kieti.

Kepimo skardą pasibarstome miltais, įjungiame kaisti orkaitę, švariai nusiplauname rankas, pasistatome dubenėlį su vandeniu rankoms suvilgyti, imame drėgnomis rankomis truputį tešlos, formuojame pailgą blynuką ir dedame į skardą. Pašovus į orkaitę, galima ramiai pasiruošti padažo. (Šį kartą tuo pasirūpino tėtis, buvo sklidina keptuvė grybų padažo. Švilpikai vieni arba tik su grietine nebus skanūs.) O švilpikai iškepę, kai jau gražiai apskrudę iš visų pusių. 


Va taip greitai, paprastai ir be didelio vargo iš gerosios draugės bulvės galima pasiruošti labai rudeniškus, švelnius ir jaukius pietus visai šeimai. Enjoy.

O aš einu gerti kavos :) Ilgasis savaitgalis jau suka nugarą ir ruošiasi namo, laikas ir man...

Gintarė iš Gintarinės virtuvėlės

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą