2013 m. lapkričio 17 d., sekmadienis

Menke menke, tu žuvie, ko nerimsti man širdie... (Nežinot, iš kur šitą nesąmoningą dainelę ištraukiau?)


Kai mano geriausios draugės vyras, žvejys iš didžiosios Ž, pradėjo darbuotis Norvegijoje, žuvys ir jūrų gėrybės ant mūsų stalo tapo dažnesnės viešnios. Menkę, ruoštą ant daržovių patalo, pirmą kartą išbandėme prieš gerus metus. Receptas susiklijavo iš vienos kitos internete matytos nuotaukos ir to, ką tuo metu turėjome. Patiekalas labai gardus, tad šį savaitgalį prisiminusios jį, nusprendėme pakartoti - pasidaryti sau šventę šaltame lapkričio vakare. Pirminį variantą dar praturtinome saujele krevečių ir pasigaminome paprastų, bet labai tikusių salotų. Buvo gėris. Apie viską iš eilės: menkė ant dažovių patalo,  rukolos-granatų salotos  ir įdaryta čebata.

Žuviai reikės:
1 kg menkės;
2 mažų cukinijų;
poro;
saujos alyvuogių be kauliukų;
saujos apvirtų, nuvalytų didesnių krevečių;
saujos smulkintų pomidorų (gali būti koservuoti savo sultyse arba švieži)
100 ml sauso vyno;
100 ml grietinėlės;
trupučio aliejaus;
druskos, pipirų, džiovintų žolelių, citrinos.

Susipjaustome norimo dydžio gabalėliais žuvį. Geriausia pasidaryti file ir tada supjaustyti kelių cm pločio gabaliukais. Pabarstome rupia jūros druska, šviežiai grūstais pipirais, pašlakstome citrina ir paliekame kelias valandas pasimarinuoti.
Supjaustome pusžiedžiais cukiniją ir porą, susmulkiname pomidorus (jei švieži). Į įkaitintą keptuvę pilame truputį aliejaus ir apkepame cukiniją ir porą, kiek vėliau dedame pomidorus, alyvuogių ir viską pasūdome, įberiame pipirų. Kai daržovės suminkštėja ir paleidžia sultis, jas iš keptuvės perkeliame į kepimo formą - paskleidžiame tolygiai ant dugno. Sumetame krevetes, supilame vyną, ant viršaus vienu sluoksniu suguldome žuvį, uždengiame indą (jei indas be dangčio, jį pasidarome iš sušlapinto kepimo popieriaus). Viską patroškiname šiek tiek, jei žuvis jau akivaizdžiai bąla, įpilame pusę grietinėlės, ir nuimama dangtį, viską dar patroškiname, jeigu norisi, kad žuvies odelė paskrustų, galima įjungti apipūtimą.
Pačioje pabaigoje supilame likusią grietinėlę, paragaujame ar reikia daugiau prieskonių ir patroškinę vieną minutę, traukiame lauk ir su visu indu nešame ant stalo. Iš šio kiekio trys žmogeliukai prisikirto sočiai, vienas truputį paragavo ir dar vienam buvo įdėta nedidelė porcija išsinešimui :)


Salotos:
trys didelės saujos rukolos;
vienas gerai sunokęs granatas;

šlakelis aliejaus;
šlakelis balzamico acto;
truputis druskos.

Granato sėklytes gražiai išskirstome po vieną, beriame į nuplautas rukolas, pabarstome druska, saikingai pašlakstome aliejumi ir balzamico actu, sumaišome ir tiekiame.



"Paturbinta" čebata prie šio patiekalo labai reikalinga, kaip viso to skanaus troškinio skysčio sugertukas. Jos receptą jau esu pubikavus čia, tik šį kartą nenaudojome čili pipiro, kad negožtų žuvies. 



Kol aš žaidžiau su žuvimi ir salotomis, čebatą ruošė draugė. Jei viską gaminti reikėtų vienai, manau, ją susitepčiau  iš anksto. Į orkaitę čebata keliavo, kai žuvies troškinimosi procesas buvo įpusėjęs.
Tai va taip per nepilną valandą mes pasiruošėme nuostabią vakarienę ir atšventėme gyvenimą :) 




Užgerti šį džiaugsmą, be abejo, reikia sauso vyno taure. Tada ir lapkritis šviesesnis pasidaro. Šypt

Gero visiems likusio savaitgalio lašo ir nesušalkite.
Gintarė


2 komentarai: