2013 m. lapkričio 6 d., trečiadienis

Išvakarių sumuštinis arba trumpai apie pietus dėžutėje


Pažadus reikia tesėti. Ypač tuos, kuriuos pasakai garsiai (apie kitus niekas nežino, tai galima ir numuilinti). Rašydama pirmąjį įrašą apie sumuštinius, pažadėjau, kad išsamiau papasakosiu apie sumuštinių, kuriuos galima pasiruošti iš vakaro, stebuklą. 

Iš tiesų, daugumai (ir man pačiai) ilgai ilgai atrodė, kad sumuštinis yra kaip koks fejerverkas, kuris sublyksi visomis spalvomis labai trumpai. Jei tik užsimiegojai ir nespėjai laiku suleist į sumuštinį dantų, žiūrėk, jau padžiūvo, pavyto, pavargo ir skonio nei džiugesio nebeliko. Bet kuo daugiau visokių gudrių knygų skaičiau, tinklaraščių naršiau ir laidų žiūrėjau, tuo labiau ėmė ryškėti kitokia tiesa - teisingai parinkus produktus, galima paruošti sumuštinių, kurie pailsėję dešimt ir daugiau valandų bus tik dar skanesni. 

Nedažnai turiu progos ruošti sumuštinių, tad vis atidėliodavau mintį išbandyti šį reikalą, bet galutinai mane įkvėpė ponios Aušros bloge  rastos nuostabiai gražios išvakarių sumuštinio su čebata nuotraukos. Taigi dienai, kai į darbą reikėjo keliauti su pietumis dėžutėje, pasigaminau tokių sumuštinių. Galiu patvirtinti, kad laikantis kelių taisyklių tikrai galima pasiruošti kvapnių, skanių ir maistingų sumuštinių, kurie rytojaus dieną bus gardūs lyg ką tik sutepti. 

Svarbu pasirinkti minkštą, porėtą, gerą duoną. Būtinai patepti ją sviestu. Nedėti pernelyg šlapių produktų ir atsargiai elgtis su šviežiom daržovėm. 

Tikslus mano sumuštinių receptas (išėjo 5 dideli sumuštiniai):
1 nemaža čebata;
15-20 g. sviesto;
1 rutuliukas mocarelos ar gabalėlis kitokio minkšto, švelnaus sūrio;
2 keptos-luptos-marinuotos paprikos;
sauja žalumynų (rukola, bazilikas);
4 riekės keptos arba rūkytos jautienos (naudojau rūkytą);
šviežiai grūstų pipirų, cukraus. 

Eiga.
Pirmiausia - daržovės. Keptų, pamarinuotų daržovių pasiruošiau dar vasarą, bet galima padaryti nedidelį kiekį greituoju būdu - kišate į orkaitę kelias paprikas, kepate kol apdegs ir pasipūslės, sudedate į puodą, palaikote keliolika minučių, išimate, nulupate odelę, išimate sėklas, supjaustote į kelias dalis, pamarinuojate aliejaus, cukraus, druskos ir citrinos mišinuke per naktį ar bent kelias valandas. 
Žalumynus irgi geriau nusiplauti anksčiau, kad bent kelioliką minučių pagulėtų paskleisti ant rankšluosčio ir nudžiūtų.  Paruošiamieji darbai baigti.
Tada pasigalandame peilį ir pereiname prie čebatos. Gražiai ją perpjauname išilgai pusiau. Abi puses patepame plonu sviesto sluoksniu. Ant vienos pusės dedame riekelėmis supjaustyto sūrio, pabarstome jį pipirais. Ant viršaus guldome paprikas (tinka ir kitos keptos-marinuotos daržovės). Mano paprikų marinate gerokai jaučiasi rūgštelė, todėl užbėriau žiupsnelį cukraus. Tada paskleidžiau žalumynų, uždėjau mėsos ir likusią duonos pusę. Viską šiek tiek paspaudžiau, susukau į plėvelę ir padėjau į šaldytuvą. 
Ryte supjausčiau į penkias dalis. Tuos sumuštinius, kuriuos nešiau į darbą, įrišau į maistinį popierių, kad nebyrėtų. Tikrai labai labai neprasti ir sotūs sumuštiniai.










Tai va tiek šiandien apie sumuštinius. Kai labai norisi ryte ilgiau pamiegoti, o į darbą pietums reikia įsimesti kažką valgomo, tai galima drąsiai paeksperimentuoti išvakarių sumuštinių tema.
Aš ir vėl nepastebėjau kaip darbo savaitė persirito į antrą pusę. Mažiau miegoti, matyt, reikia :)

Labanakt, Meino princai ir Naujosios Anglijos karaliai :)

Gintarė iš Gintarinės virtuvėlės

2 komentarai:

  1. Keptos ir marinuotos paprikos - mano mylimiausiais užkandis, tik aš dar kaparių užsidedu ir tiesiog dedu ant grūdinės duonos pateptos varške.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip taip, labai skanu, man irgi tobuli pusryčiai - skrebutis, tepama varškė ir kepta marinuota paprika. Arba karšti sumuštiniai su tokia paprikyte ir griežinėliu geros mocarelos, mmmm...

    AtsakytiPanaikinti