2014 m. sausio 15 d., trečiadienis

Viru viru košę vaikai atsilošę


Viru viru košę vaikai atsilošę... Keista balabaika, bet ima kartais ir suskamba kur nors galvoje, penki centimetrai už kairės ausies. Suskamba, kai kabinu šakute trečią kąsnį grikių košės arba kai parduotuvėje tiesiu ranką prie kuskuso dėžutės. Sakot, mergaitei namuose ne visi? Visko gali būti :) Nesiginčiju, nes paprastai, daugiau ar mažiau, mane nuolat lydi įvairių tekstų nuotrupos. Pavyzdžiui, siaučia gerulis vėjas lauke, drasko kažkokius balkone paliktus rakandus, aš šmirinėdama po namus vis pagaunu, kad per mano apsnūdusią galvelę sulig didesniu gūsiu praskrenda Nėries eilutės: Šaltas vėjas Uralo beria dulkėm akis. Ar be galo tas kelias, ar be galo naktis? Arba anksti ryte einant į darbą ir žvelgiant į kitus taip pat skubančius: Kaip tie žmonės vadinas? Ar jie dauginas? Švinta. Nevisad pagaunu save su tomis mintimis, jos kažkokios savarankiškos ir savaime suprantamos. Rodos man nei nereikia naudoti atminties tiems žodžiams prisiminti, jie tiesiog yra. Aišku, kai pagaunu juos, būna juokinga. Nes kas čia? Čia liga? Ar čia aš? O gal čia filologija savo štampą ne ant kaktos, o tiesiai į smegenų žievę įkalė?
Bet šiaip tai visai linksmas reikalas. Kartais net labai rimtose situacijose smegenys pačios save linksmina ir kokią nesąmonę kartoja. Rytais rytais nešim gėrį kibirais... O žmonės galvoja, kokia pozityvi persona - sėdi sau, šypsosi. :) 
Pastaruoju metu tokie lyriniai nukrypimai itin padažnėję, o tai reiškia, kad man jau gana žiemos. Ateis pavasarėlis oi lingu... Kuo ilgiau kamuoja tamsa, šaltis ir nuo Kalėdų užsilikę makabriškai apvalgyti šokoladiniai Kalėdų Seniai, tuo labiau man norisi "spangti" - nusišnekinėti, dainuoti, daryti nesąmones. Pavyzdžiui, miegoti kiaurą parą, lakuotis žaliai nagus, nusipirkti odines kelnes ir taip toliau ir panašiai... Taigi nebijokite, mano stogo nučiuožimas pas Salomėją ir kitus draugus yra laikinas ir pavasarį jis sugrįš. Ir vienąkart, pavasari tu vėl atjosi... Juk jau kasdien po 2 minutes prisideda šviesos prie dienos, po poros savaičių iš darbo žygiuosime dar nesutemus :) Taip, aš tai skaičiuoju. Taip, aš tuo sergu. Ne, vaistų, ačiū, nereikia. 
Vietoje vaistų labai tinka šiek tiek save disciplinuoti: laiku keltis, valgyti normalų maistą, eiti pasivaikščioti, pasportuoti ir pan. Kol dar žiema, valgykit normalų maistą. Viru viru košę... Nes paskui ateis pavasaris, misim braškėm, ridikėliais ir alum ledais. Pavasarėlis lingu li... 
Taigi trijų greitų, paprastų, sočių ir skanių košių makalošių receptai: grikiai, perliukai ir kuskusas. Enjoy.

Košė Nr. 1. Pomidoruoti grikiai.



Reikės:

200 g grikių (man pakeliais patogiausia);
2 nemažų gerai sunokusių pomidorų;
100 g šaltai rūkyto kumpio, šoninės, dešros ar pan. (galima ir visai be mėsos apsieit);
2 skiltelių česnako;
prieskonių: druskos, cukraus, pipirų, šviežių krapų, svogūnų arba česnakų laiškų, kalendros ar pan.;
šlakelio aliejaus.
Grikius dėti į pasūdytą verdantį vandenį ir virti taip kaip nurodyta ant pakuotės. Smulkiais gabalėliais susipjaustyti kumpį, pomidorus, prieskonines žoles, česnaką. Į keptuvę įpilti lašą aliejaus, kai jis įkaista, dėti kepti mėsą ir česnaką, kai česnakas pakvimpa, reikia pamažinti ugnį, sumesti pomidorus ir ramiai troškinti kol jie virs padažu. Įberti truputį cukraus ir pipirų. Išvirusius grikius suversti į keptuvę su padažu, minutėlę maišant pakepti, prieš pat pabaigą sudėti žalumynus. Ir viskas. Misija košė - įvykdyta. Beje, jei nenaudosite mėsos, gali prisieiti pasūdyti padažą.

Košė Nr. 2. Kuskusas su daržovėmis ir žuvimi.


4-5 alkaniems reikės:
poros kupinų stiklinių kuskuso kruopų;
400-500 g baltos  žuvies file;
1 jaunos cukinijos (apie 15 cm);
saujos šaldytų šparaginių pupelių;
pusės svogūno;
morkos;
aliejaus;
druskos, pipirų, citrinos, žolelių ir pan.

Supjaustome žuvį nedideliais kąsniukais ir truputį pamarinuojame druskos, pipirų ir citrinos sulčių mišiniu, apkepame ir atidedame į šalį. Cukiniją supjaustome plonais griežinėliais, svogūną - smulkiai, morką - permatomomis juostelėmis (su skustuku). Apkepame daržoves su prieskoniais, pabaigoje sumetame žuvies gabaliukus. Reiktų paragauti ar visko užtenka :) 

Į kuskuso kruopas įberiame truputį druskos, užpilame verdančiu vandeniu, kad semtų per tris pirštus, uždengiame ir paliekame kelioms minutėms išbrinkti. Išbrinkusias sumaišome su daržovėmis ir žuvimi. Viskas. Šalia patiekiame šviežių daržovių ir tadaradam - pietūs. 

Košė Nr. 3. Perliukai su pievagrybiais ir daržovėmis.


Reikės:
stiklinės perlinių kruopų;
1 mažos cukinijos (15 cm);
2 morkų;
pusės svogūno;
200 g pievagrybių;
30 g sviesto;
druskos, pipirų, paprikos miltelių, aliejaus.

Perlines kruopas verdame pasūdytame vandenyje taip kaip nurodyta ant pakuotės, aš jas visada mirkau kurį laiką šaltame vandenyje, kad greičiau išvirtų.

Cukiniją ir morkas supjaustome plonomis juostelėmis (naudojant daržovių skustuką), pievagrybius nuvalome ir supjaustome riekelėmis, svogūną - smulkiai. Daržoves ir grybus apkepame su trupučiu aliejaus ir puse sviesto, paskaniname druska, pipirais, paprikos milteliais ar kitais mėgstamais prieskoniais.
Išvirusias kruopas nukošiame, sudedame į dubenį, kol karštos įmaišome likusį sviestą ir sudedame karštas daržoves. Košė Nr. 3. baigta.

Taigi tiek šiandien apie košes, žiemą ir pasisvaigimus. :) Einu į lovą, valgysiu greipfrutą ir žiūrėsiu Simpsonus. O Jūs eikite virti košes, vaikai atsilošę...


Labanakt, Meino princai ir Naujosios Anglijos karaliai :)


Gintarė iš Gintarinės virtuvėlės.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą