Prisimenate tokį žaidimą iš gilios žalios vaikystės: meti
kamuoliuką sakai daikto pavadinimą, kitas gaudo ir sako valgoma tai ar
nevalgoma :) Na kažkas tokio... Dabar skamba labai kreivai ir nuobodžiai, tai arba taisyklių
nepamenu, arba monotonija tada vežė :)
Dabar vaikai turi laptopus, o valgoma-nevalgoma žaidžia suaugę. Taisyklės
panašios, tik kamuoliuko nėra, tad žaidimas dar nuobodesnis nei anais laikais.
Tiesiog vienas suaugęs sako produktą, patiekalą, tai ką jis valgo, o kitas
rėkia valgoma tai ar nevalgoma. Bet čia jau daugiau vietos palikta
interpretacijoms, todėl nevalgomais tampa ir pienas, ir varškė, ir kiaušinis,
ir mėsa, ir...
Man šis žaidimas nepatinka. Matyt nedaug nuo vaikystės progresavau, nes vis dar
laikausi principo, kad valgoma yra tai, kas nenuodinga. Aimanavimų, kad
cukrusdruskaaliejuskiauliena yra nuodai neklausau, nes jais vyro meilužės
nenunuodysi, o va kokia musmire gali :) O jei produktas valgomas, bet tu jo nenori, nemėgsti, nevalgai tai taip ir
sakyti reikia. Be žaidimų. Be kamuoliukų.
Kodėl tokia įžanga? Nes tęsiu temą apie grybus. Kad su grybais reikia elgtis atsargiai,
žinom visi. Auksinė taisyklė – nedėk į krepšį, jei nesi tikras – tiesiog tobula ir nepakeičiama. Su tuo niekas,
manau, nesiginčys. Bet prakalbus apie grybus dažnai atsiranda daugiau diskusijų.
Net pradeda lįsti kaimiškas snobizmas: „Tik baravyks yr grybs.“ „A kuokius
šungrybius či valgai, mana baba tokių nerinka, a jin visus grybus ženuoje.“ Ir
taip toliau, ir panašiai...
Gerbiu babas mikologes, bet prašom į mano pintinę
nesibrauti. Dažniausiai joje kritikos sulaukia ūmėdė, skėtinė žvynabūdė ir
rudasis piengrybis. Visi šie grybai valgomi, skanūs ir vartojami pakankamai plačiai. Štai čia rodau ruduosius piengrybius, kuriuos aš įpratusi kartėlėm
vadinti.
Jau minėjau ankstesniame įraše, kad šis grybas retokai renkamas, nes jį verdant
reikia tris kartus pakeisti vandenį, kad neliktų aštraus kartumo. Bet
atšaldytas, pagardintas svogūnais, šviežiai grūstais pipirais ir šaukšteliu
jogurtinės grietinės jis yra tikras gėris.
Žinot yra patiekalų, kurie yra skanūs, prabangūs, kokybiški ir jų visada
norisi, nes esi tikras, kad tai šimtaprocentinis, užtikrintas malonumas. Gamini
juos kai lauki svarbių svečių, užsisakai restorane kai šventi gyvenimą. Bet yra
ir tokių patiekalų, kurių skonį puikiai žinai, žinai, kad jie suteiks malonumo,
bet jų kada nori nepasigaminsi ir restorane neužsakysi. Tai tokie emocingi patiekalai ar produktai,
kuriuos gali gauti tik tam tikru laiku, tam tikroje vietoje. Jų paruošimo ir valgymo aplinkybės gali būti
kur kas vertingesnės, nei pats patiekalas. Prie tokių patiekalų galiu priskirti
virtus vėžius (ypač jei jie verdami gamtoje, dideliame katile, ką tik
sugaudyti), medaus korį ir tuos pačius, retesnius grybus.
Tai tikrai tas maistas be kurio apsieitum. Tikrai nereikia ir nesinori jo
dažnai. Bet kartais tokie patiekalai yra labai smagūs ir labai tikri.
Taigi mano pietučiai iš kartėlių:
Tik virtos kartėlės (pakartosiu, kad
vanduo keičiamas tris kartus), svogūnas, pipirai, jogurtinė grietinė ir duona.
Paskutinį kartą valgiusi buvau prieš tris, o gal penkis metus, tad dabar jų
prisirinkti ir pasidaryti buvo puiku. Atrodo lyg būčiau suvalgiusi lėkštę
rudens.
Gintarė iš Gintarinės virtuvėlės
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą